Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
06.10.2015Як підготувати АТ до змін в корпоративному законодавстві?

Які зміни відбулися та ще очікуються в корпоративному законодавстві і що необхідно зробити до 1 травня 2016 та до 1 січня 2018 року – про це йшлося 30 вересня та 02 жовтня на семінарах Професійної асоціації корпоративного управління «Найновіші зміни до корпоративного законодавства, що відбулися у 2015р., та їх вплив на діяльність акціонерного товариства».

«Корпоративна реформа в Україні триває, поточний рік «дарує» фахівцям корпоративного права та управління все нові й нові законодавчі новели. Набуття чинності новими законами призведе до необхідності всіх акціонерних товариств на чергових загальних зборах акціонерів змінити власні статути та більшість положень про органи управління. До таких складних корпоративних процедур важливо підготуватися завчасно», – зауважив автор та викладач семінарів, голова правління ПАКУ Олександр Окунєв.

Учасники семінару почали свою роботу з огляду нормативних актів, якими у 2015 році змінено чинне корпоративне законодавство України. Детально розглянули Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» № 1255-18 від 13.05.2014, Закон «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» № 272-VIII від 19.03.2015, Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» № 289-VIII від 07.04.2015. Дізналися які зміни торкнулися змісту статуту АТ, складу річної, квартальної та особливої інформації про емітента, порядку повідомлення акціонерів та багато іншого.

Окремий блок семінару був присвячений змінам щодо порядку проведення загальних зборів акціонерів (далі-ЗЗА). Учасники почули відповіді на питання: ким затверджується повідомлення про ЗЗА; що додатково в нього включається, а що не включається; де його розміщувати; як змінився порядок формування порядку денного ЗЗА; як змінився порядок використання бюлетенів для голосування на ЗЗА; коли саме бюлетень для голосування визнається недійсним тощо.

Учасники семінару обговорили новий порядок формування та діяльності Наглядової ради (далі-НР). Дізналися, що члени НР ПАТ обираються акціонерами під час проведення ЗЗА на строк до наступних річних ЗЗА; що членом НР АТ може бути лише фізична особа; який порядок дострокового припинення повноважень членів НР; в якому випадку обов’язково утворюються комітет з питань аудиту, комітет з питань визначення винагороди посадовим особам товариства та комітет з питань призначень.

Насамкінець Олександр Окунєв розповів про нові та оновлені механізми захисту прав акціонерів, одним з яких є зміни до порядку вчинення правочинів із заінтересованістю: «Рішення про надання згоди на вчинення правочину із заінтересованістю приймається більшістю голосів членів НР, які не є заінтересованими у вчиненні правочину, присутніх на засіданні НР. Навіть, якщо на такому засіданні присутній лише один незаінтересований член НР, рішення про надання згоди на вчинення правочину із заінтересованістю приймається таким членом одноосібно».

Взагалі, ця тема викликала значний інтерес, навіть довелося проводити додатковий семінар 02 жовтня. 45 спеціалістів провідних компаній України вже отримали роз’яснення щодо нових змін, які потрібно внести в статут та внутрішні положення АТ на чергових загальних зборах. Серед них представники таких компаній: ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», АТ «СИСТЕМ КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ», ПАТ «ХАРТРОН», ПАТ «А/Т ТЮТЮНОВА КОМПАНІЯ «В.А.Т.-ПРИЛУКИ», ПАТ «Універсал Банк», ПАТ «Миронівський хлібопродукт», ПАТ «Одеський припортовий завод», ПрАТ «АПК-ІНВЕСТ», ТОВ «ГК «Мегаполіс-Україна», Корпорація ІСД, ПрАТ «Спецтехніка», ПрАТ «СЕНТРАВІС ПРОДАКШН ЮКРЕЙН», ПАТ «МОТОР-СІЧ», ТОВ «ЄВРАЗ УКРАЇНА», ПАТ «Фармак», ПАТ «Лубнифарм», ТОВ «ВС ЕНЕРДЖІ ІНТЕРНЕЙШНЛ УКРАЇНА», ПІІ «ГЛЕНКОР ГРЕЙН Україна», ПрАТ «УAСК АСКА», ПрАТ «УAСК АСКА-ЖИТТЯ», ПАТ «ХДI страхування», ПАТ «Страхова компанія АСКО-Донбас Північний», ТОВ «ЮФ «ОМП», DLA Piper Ukraine LLC.
Наступний семінар заплановано на 17 листопада. Для тих, хто завчасно зареєструється передбачена знижка. Детальніше в розділі «Заходи».