Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
15.07.2016Значні правочини та правочини із заінтересованістю за новим законодавством: поради ПАКУ

Про вимоги та правила щодо вчинення значних правочинів та правочинів із заінтересованістю розповіли експерти на семінарі Професійної асоціації корпоративного управління 7 липня 2016 року. Окрім розгляду положень українського законодавства, учасники ознайомилися з реальними кейсами організації договірної роботи на прикладі Групи компаній ДТЕК, а також судовою практикою правозастосування на прикладах судових рішень Вищого господарського суду України.

Першу частину семінару провів голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв:

«Для того, щоб убезпечити міноритарних акціонерів від випадків виведення активів з компанії мажоритаріями та підконтрольним їм менеджментом у всіх країнах світу передбачено спеціальний механізм: особливий порядок укладення значних правочинів. Цей механізм кілька років тому з’явився і в Україні, кілька разів вже удосконалювався, думаю, що буде вдосконалюватися й надалі, адже це досить складна корпоративна процедура», – зазначив він.

«Головними інноваціями правового врегулювання порядку вчинення значних правочинів з 1 травня 2016 року є встановлені Законом 289-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» наслідки недотримання процедур вчинення значних правочинів. У разі порушення процедур такі правочини є юридично нікчемними. Іншими словами, тепер навіть не треба звертатися до суду для визнання їх недійсними (як було дотепер), у разі порушення порядку вчинення таких правочинів вони є недійсними на підставі закону. Всі! Але й це ще не все: з 1 травня акціонерні товариства мають відслідковувати ще й питання, чи не є правочин, що укладається, значним або із заінтересованістю для кожного їх контрагента і, якщо так, то чи дотримався він усіх необхідних вимог!!! Окрім роз’яснення нового законодавства ми запропонували учасникам семінару ряд практичних рекомендацій, які допоможуть більш ефективно управляти ризиками компаній в контексті законодавчих новацій. І тут критично важливим є організувати роботу з угодами в компанії, моніторинг їх розміру, створити бази даних заінтересованих осіб, автоматизувати процес погодження угод тощо», – прокоментував Олександр Окунєв.

Саме для цього менеджер Департаменту з корпоративного управління ДТЕК Євген Круть на семінарі представив ряд практичних прикладів, зокрема, розповів про програмне забезпечення, яке може полегшити цю роботу для профільних фахівців.

Наступною можливістю ознайомитися з експертним досвідом щодо укладання значних правочинів та правочинів із заінтересованістю стане вебінар ПАКУ, що відбудеться 5 жовтня 2016 року. Реєстрація вже відкрита, необхідно надіслати заявку на e-mail: Irina.Bilyachenko@cgpa.com.ua