Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
25.11.2019Проведена десята ювілейна програма підготовки комплаєнс-офіцерів

22 листопада 2019 успішно завершилася десята ювілейна Програма підготовки комплаєнс-офіцерів. Ми раді вітати учасників – тепер вже сертифікованих уповноважених, відповідальних за запобігання корупції (комплаєнс-офіцерів). Програма реалізується у рамках Проекту «Зміцнення антикорупційного комплаєнс у бізнесі», що впроваджується спільно з Центром міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

Олександр Окунєв, голова правління Професійної асоціації корпоративного управління, контент-лідер програми увів учасників у поняття комплаєнс та антикорупційний комплаєнс. Також О.Окунєв наголосив на конкурентних перевагах бізнесу з впровадженою комплаєнс політикою. Окремо розглядалися питання правового регулювання попередження корупції в бізнесі, міжнародні нормативні документи, вимоги законодавства інших країн, що застосовується до українських суб’єктів господарювання.

Цікавим виявився розгляд кейсів в Україні та за кордоном щодо антикорупційних розслідувань.

Олег Бойко, незалежний консультант з питань корпоративного управління, управління ризиками та комплаєнс (GRC), ознайомив учасників прошграми з місцем та роллю антикорупційного комплаєнс в організації, складовими елементами антикорупційного комплаєнс.

Окремо було розглянуто антикорупційну програму та її основні елементи, а саме:

  • Політика щодо подарунків і гостинності,
  • Політика в сфері доброчинної діяльності та підтримки політичних партій,
  • Політика в сфері конфлікту інтересів,
  • Робота з персоналом, комунікація і тренінги,
  • Управління корупційними ризиками,
  • Кодекс етики

Цікавим виявилося практичне заняття – ділова гра «Повідомлення про порушення», в якому учасники взяли активну участь.

Олег Лагодієнко, директор компанії «Етиконтроль», на поділився з учасниками практичними напрацюваннями запровадження «лінії довіри» в українських компаніях, а також відмітив, які канали повідомлення порушень працюють, які не працюють і які вигоди отримує компанія від налагодження ефективних інструментів виявлення (whistleblowing system).

Павло Верхняцький, керуючий директор компанії COSA, розповів учасникам про місце корпоративної розвідки в системі комплаєнс, а також зупинив увагу і наголосив на важливості процедури перевірки третіх осіб – контрагентів компанії.

Програму відвідала і привітала учасників Катерина Лисова, CIPE Program Officer. Вона відмітила високий рівень викладання тренерів на програмі, а також величезне зацікавлення учасників та готовність співпрацювати.

З величезним захопленням та заглибленням в тему учасники представляли свої групові роботи щодо побудови системи заходів з метою мінімізації визначених корупційних ризиків в модельній компанії.

Програма завершилася презентацією систем менеджменту протидії корупції ISO 37001. Стандарт ISO 37001:2016 – це новий міжнародний стандарт, який покликаний допомогти компаніям впровадити систему менеджменту протидії корупції. Стандарт дозволяє виявити і запобігти корупційним діям. Презентацію провів Павло Матюшко, консультант і тренер компанії S.I.C. Global Inc. Ukraine.

Наступна програма запланована на весну 2020 року.