Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
04.04.2022Законопроєкт №7176 потребує доопрацювання: спільна позиція ПАКУ та АПУ

Професійна асоціація корпоративного управління та Асоціація правників України наголошують на необхідності доопрацювання Законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки № 7176, який був прийнятий Верховною Радою України 1 квітня 2022 року.

Відповідно до Законопроєкту суб’єкт управління державного підприємства та господарського підприємства, в якому державі прямо або опосередковано належить більше 50% акцій (часток), зобов’язаний здійснювати моніторинг наявних або потенційних загроз національній безпеці України та у випадку їх виявлення вживати заходів для нейтралізації їх впливу на діяльність такої юридичної особи.

Визначення переліку таких заходів покладається на суб’єкта управління. Втім, даний проєкт Закону наводить також один приклад такого заходу, а саме: «визначення виключним місцем виконання обов’язків керівника, заступників керівника, членів колегіального виконавчого органу (особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу), членів наглядової ради, інших посадових осіб адресу місцезнаходження такого підприємства або товариства та встановлення особливого режиму роботи зазначених осіб».

У випадку прийняття рішення про визначення відповідних заходів зазначені особи зобов’язані невідкладно (але не пізніше 48 годин) прибути за адресою місцезнаходження такої юридичної особи для виконання повноважень.

ПАКУ та АПУ переконані, що зазначені положення Законопроєкту № 7176 можуть нашкодити існуючим механізмам корпоративного управління, запровадженим Законом.

Більше того у своєму зверненні, експерти нагадують, що умови воєнного часу часто вимагають від компаній прийняття рішень з важливих питань у найкоротші строки. Саме технічні засоби дозволяють віддалено проводити збори колегіальних органів управління та максимально швидко приймати рішення.

Професійна асоціація корпоративного управління та Асоціація правників України наголошують, що запропоновані зміни можуть призвести до подовження строків прийняття рішень і як наслідок зниження ефективності корпоративного управління.

Також, враховуючи, що в умовах воєнного стану шлях до місцезнаходження підприємства може бути небезпечним або взагалі неможливим, виконання запропонованого положення може створювати ризик життю і здоров’ю членів органів управління такого підприємства або товариства.

Підсумовуючи, Професійна асоціація корпоративного управління та Асоціація правників України, закликають владу не підписувати Законопроєкт № 7176 у вказаній редакції, а застосувати процедуру повернення для повторного розгляду. Поряд з тим, експерти ПАКУ та АПУ висловлюють свою готовність надати конкретні пропозиції та долучитись до подальшої роботи над законопроєктом.

З повним текстом звернення ПАКУ та АПУ до Офісу Президента України, членів Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, членів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, членів Комітету ВРУ з питань бюджету, членів Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, членів Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу можна ознайомитись за посиланням.