Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
10.03.2016Всі українські компанії повинні будуть запровадити стандарти антикорупційного комплаєнс

Український бізнес, який працює з американським ринком, може виявитися в зоні ризику. Адже з 2016 року будь-які компанії повинні будуть відповідати стандартам антикорупційного комплаєнс, навіть найменші.Про це заявив Директор Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) в Євразії та Південної Азії Марк Шлайфер:

«Якщо компанії хочуть робити бізнес міжнародним, вони повинні знати всі ці стандарти. Адже всі корупційні моменти відслідковуються і йдуть хвилею по всьому ринку, а це безпосередньо впливає на партнерство. Єдине рішення щоб працювати на зовнішніх ринках – прозоро ввести свій бізнес і відповідати новим стандартам «комплаєнс», – прокоментував він.

Саме таким стандартам підприємців навчають в рамках нового проекту CIPE – «Зміцнення антикорупційного комплаєнс в бізнесі», метою якого є надання українським компаніям практичної допомоги в розробці та впровадженні антикорупційних програм. Проект в Україні реалізує Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ). Так, перші навчальні заходи пройшли 25 і 26 лютого в Київській обласній державній адміністрації, в партнерстві з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації при КОДА.

Актуальність антикорупційних заходів підкреслив перший заступник Голови КОЛИ Лев Парцхаладзе на семінарі 26 лютого: «Важливо в першу чергу знищити побутову корупцію. Тієї корупцією, яка існує в країні, повинна займатися прокуратура, Антикорупційне бюро. А наше завдання як раз знищити побутову корупцію, щоб люди на місцях відчули зміни, – сказав він і додав, але для кардинальних дій потрібно міняти систему».

Робота CIPE та ПАКУ в сфері антикорупції, за словами Марка Шлайфера, містить дві базові реформи. По-перше, спростити законодавчу базу до такого, щоб брати хабарі не було можливості. По-друге, зробити неможливим або невигідним наявність корупційних фактів всередині держструктур і всередині самого бізнесу.

«Наш проект покликаний допомогти компаніям ввести функцію комплаєнс і побудувати роботу так, щоб співробітник, навіть при великому бажанні, не зміг зробити якісь небажані для компанії дії. Це стосується всіх сфер закону: природоохоронного, антимонопольного, трудового законодавства », – пояснив Голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв.

Протягом 2016 року заплановано ряд безкоштовних навчальних заходів для представників бізнесу для пояснення алгоритму: як виконати вимоги розділу нового Закону України «Про запобігання корупції», який вступив в силу в 2015 році, в частині необхідності розробки та впровадження антикорупційних програм.

На думку експертів Професійної асоціації корпоративногоуправління, не тільки бізнес, а й державніслужбовці повинні володіти цією проблематикою, розуміючи, які саме заходи зазвичай включаються в подібні програми, як вони працюють, а також, які вигоди отримують компанії, що мають репутацію вільних від корупції. Тому програма тренінгів розділена на дві частини: окремо для підприємців і топ-менеджерів компаній, окремо для робітників державних структур.

Вже відкрита реєстрація на заходи вДніпропетровску(31 березня), Одесі (14 квітня), Вінниці (19 травня) та вКиєві (5 липня).

ТакожОлександр Окунєв розповівучасникам про запуск Першої в Україні Програми підготовки комплаєнс-офіцерів (уповноважених за реалізацію антикорупційної программи), яка пройде восени. Навчання буде безкоштовно для осіб, які пройшли спеціальне анкетування. Заповнення анкету необходімо Відправити e-mail: Irina.Bilyachenko@cgpa.com.ua

За словамиСергіяЛукіна,директора Центру перепідготовки перепідготовки та Підвищення кваліфікації при Київській обласній державній адміністрації, боротьба з корупцією незакінчується на рівні законодавства—цевсього-на-всього документ, інструмент, яким можна користуватись:

«Найголовніше щоб це працювало саме методологічно. Для цього наших співробітників, не тільки державних адміністрацій, а й бізнесу, потрібно навчати саме антикорупційну комплаенс. Тому що зараз немає нічого більш важливого, щоб людина отримала інструкцію і розуміння, як неюкористуватися. Тільки об’єднання всього цього разом може нам дати результат».

Контактна особа: Ірина Біляченко, irina.bilyachenko@cgpa.com.ua, +380 44 278-12-52