Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
12.04.2019Слухачі шостої програми “Корпоративний директор” отримали свої сертифікати

11 квітня 2019 року слухачі вже шостої програми професійного вдосконалення членів наглядових рад «Корпоративний директор» отримали свої сертифікати.

З вітальним словом до слухачів звернувся Джейсон Бретт Пеллмар, Голова регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі і Молдові, який відзначив:

“Правильне корпоративне управління – складова репутації компанії. Також воно допомагає компаніям відповідати на актуальні запити суспільства, керувати ризиками та забезпечувати більш ефективне управління бізнесу. Все це полегшує доступ до капіталу та інвестицій. Я, як член комітету по відбору керівників державних компаній, знаю наскільки важливо та водночас складно знайти лідерів компаній, членів спостережних рад, що зможуть надихнути, сприяти змінам та досягти результатів. Я сподіваюсь, що саме Ви станете такими лідерами та зможете продовжити рух по реформуванню української економіки та державних компаній. IFC – один з найбільших міжнародних інвесторів в український приватний сектор. Ми довгострокові партнери України.”

Про завдання і роль Наглядової ради у побудові конкурентоздатності та збалансованості компанії під час програми розповів Ігор Гут, керуючий партнер DYB – Develop Your Business.

Який новий виклик з’явився для українських компаній? Як впливає технологічний відрив та корпоративна культура на конкурентоспроможність компанії? Хто визначає візію компанії? Чому важлива сфокусованість компанії? Як поєднати всі елементи стратегічного розвитку на одному листі паперу? – на ці та інші питання шукали відповіді учасники програми разом з Ігорем Гутом.

Нова для України процедура введення на посаду для членів наглядової ради – Induction session – допомагає швидше ввести в курс справи нового/нових членів ради, розповісти про особливості бізнесу компанії, ринку/ринках, на яких вона працює, допомагає побудувати зв’язки з співробітниками компанії тощо.

Про основні сценарії введення на посаду, про питання, які повинен задавати новий член ради, про практику застосування таких сесій, про негативні сценарії і їх наслідки, під час програми розповів незалежний експерт з корпоративного управління, голова Наглядової ради СК “Крона” Олег Журавльов.

“Induction session в ідеалі має три компоненти: надання інформації, підвищення цікавості та ентузіазму, а також заохочення максимально повної участі у роботі наглядової ради”, – прокоментував Олег Журавльов.

Під час програми голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв ділився досвідом щодо переваг належного корпоративного управління, про головні складові корпоративного управління, на які звертають особливу увагу інвестори, про роль і компетенцію ефективної наглядової ради.

Олена Вольська, керуючий партнер і директор компанії EBS Consulting, розповіла про роль Ради у відносинах  з інвесторами, яку інформацію повинен надавати топ-менеджмент Раді, як її аналізувати, на що звертати особливу увагу. На практичних прикладах, учасники обговорили показники оцінки результативності роботи менеджменту.

Окремо, Олена Вольська зупинилася на питаннях створення і діяльності комітетів Ради, зокрема, комітету з аудиту та комітету з винагород. На сьогодні в Україні в процесі активного створення наглядових рад в компаніях з різною структурою власності саме питання винагород та аудиту стоять найбільш гостро і дуже часто викликають багато суперечок.

Тренери програми Ірина Стародубова, асоційований партнер інвестиційної компанії Capital Times, та Сергій Гончаревич, засновник та керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times, зосередили увагу слухачів на розробці та реалізації стратегії фінансування бізнесу, а також поділилися своїми напрацюваннями та досвідом взаємодії з потенційними інвесторами. Особливо багато питань від учасників було до спікерів щодо виходу компанії на ІРО, про фактори успіху та чому потрібно виходити компанії на біржу і на яку саме.

Сергій Погребной, партнер юридичної фірми «Саєнко Харенко», під час програми поділився власними напрацюваннями щодо забезпечення корпоративної безпеки компанії і яким чином до цього процесу може бути залучена наглядова рада компанії у своїй діяльності.

Наприкінці програми слухачі мали можливість в неформальній обстановці поспілкуватися з членами Ради Національного реєстру корпоративних директорів, а саме Ігорем Мітюковим, Головою наглядової ради ПАТ «Національний депозитарій України», Олександром Окунєвим, а також з Секретарем Ради Реєстру Олегом Трипольським. Розмова стосувалася ролі та завдання Реєстру, умов включення та можливостей для директорів.