Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
22.10.2019Питання щодо конституційності сквіз-ауту знято

На даний момент в Україні відбулась 301 процедура сквіз-аут, тобто обов’язкового продажу акцій на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета у розмірі 95%.

Що важливо, в рамках заявлених сквіз-аутів на рахунки умовного зберігання (ескроу), відкриті для міноритарних акціонерів перераховано 1,2 мільярди гривень. І тут важливо розуміти, що права на акції переходять до власника домінуючого контрольного пакета тільки після зарахування всієї суми компенсації на ескроу рахунок, відкритий в інтересах міноритарного акціонера.

«Ми бачимо, що процедура скві-аут працює. Компанії використовують цей механізм, щоб вирішувати проблеми, пов’язані із великою кількістю акціонерів, які не беруть участі у справах акціонерного товариства. Закон дозволяє їм будувати більш ефективну систему управління акціонерним товариством», – прокоментував Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Додамо, що 10 жовтня 2019 року Конституційний суд України, розглянувши подання 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які регулюють процедуру проведення сквіз-ауту, відмовив депутатам у відкритті провадження у справі http://bit.ly/2OZNHF0. Зокрема, мова йде про окремі норми Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» №1983-VIII та Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів» №2210-VIII.

«Це знімає питання щодо конституційності сквіз-ауту. Але залишаються питання до оцінки вартості акцій в рамках сквіз-ауту. 24 звіти про оцінку або мали дуже значні недоліки, що вплинули на достовірність оцінки, або взагалі не відповідали вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, були неякісними та непрофесійними. Ще до 40 звітів були часткові питання. Ми неодноразово обговорювали це питання з Фондом державного майна. Комісія виступала в судах і надавала інформацію про якість оцінок тим, хто її запитував. Втім, проблеми є і їх потрібно вирішувати», – додав очільник регулятора.

Джерело Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку