Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
11.10.2017Національний реєстр та Кодекс етики і професійної поведінки корпоративних директорів як відповідь на виклики процесу реформування корпоративного управління в Україні

10 жовтня 2017 року в УНІАН відбувся Круглий стіл на тему: «Національний реєстр та Кодекс етики і професійної поведінки корпоративних директорів як відповідь на виклики процесу реформування корпоративного управління в Україні» 

Головними спікерами заходу виступили члени Ради Національного реєстру корпоративних директорів Оляна Гордієнко, директор з управління Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Ярослав Кінах, президент Iskander Energy Corporation, Олександр Окунєв, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ), яка виступила ініціатором створення Національного реєстру корпоративних директорів в Україні, а також Секретар Ради Національного реєстру корпоративних директорів – Олег Трипольський

Головною метою реформування корпоративного управління в Україні є впровадження кращих стандартів корпоративного управління в практику роботи господарських товариств заради зростання їх інвестиційної привабливості, зниження інвестиційних ризиків, зростання капіталізації завдяки професіоналізму членів рад директорів, які пройшли відповідну кваліфікаційну атестацію (відбір до Національного Реєстру корпоративних директорів) і діють відповідно до професійних та етичних стандартів, викладених в Кодексі етики і професійної поведінки корпоративного директора.

Члени Ради Реєстру зосередили увагу присутніх на діяльності Ради, на рішеннях, які були прийняті, а також розповіли про критерії, які стали чинниками прийняття рішень щодо включення чи невключення до Реєстру кандидатів. Були озвучені очікування від претендентів на включення до Реєстру.

У заході взяли участь представники української професійної спільноти, ЗМІ, які зацікавлені в отриманні відповідей на запитання щодо досягнених цілей, успіхів та запланованих кроків в процесі реформування корпоративного управління в Україні, серед них: Юрій Нікітін, заступник Голови Фонду державного майна України,  член Правління ПАКУ, Анатолій Єфименко, консультант з корпоративного управління консультаційних програм IFC з корпоративного управління в Європі і Центральній Азії, Володимир Ігонін, радник АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», Олег Бондар, керуючий партнер «Юридичного бюро «Ecovis Бондар та Бондар», Анастасія Рогіна, начальник відділу правового супроводження корпоративної діяльності ПАТ «УКРГАЗВИДОБУВАННЯ», Олена Дуденко, старший спеціаліст відділу корпоративних прав АТ «СКМ», Катерина Зоря, корпоративний секретар Корпорації «Індустріальна Спілка Донбасу», Толчініна-Бурунська Юлія, директор юридичного департаменту ПрАТ «Укргідроенерго», Олексій Долгіх, керуючий партнер Boyden Global Executive Search, Євген Дзюменко, радник, консультант з питань організаційного розвитку та людського капіталу, Олег Яковенко, член Наглядової ради Upromex, Андрій Дронюк, генеральний директор ТОВ «Інтелектуальні комунікації» та інші.

Рада Національного реєстру корпоративних директорів за час роботи не включила до нього жодного кандидата. Про це в ході круглого столу повідомили члени ради реєстру. Олександр Окунєв нагадав, що створення реєстру стало відповіддю на питання бізнесу, де взяти незалежних директорів. «Ми отримували багато запитів: порадьте когось до складу нашої наглядової ради як незалежного директора. Ми вирішили це питання інституціоналізувати, щоб не давати якихось порад кулуарно, і вирішили створити саме реєстр, перелік людей, яких ми рекомендуємо як професійних директорів – членів наглядових рад», – сказав він. При цьому Окунєв зазначив, що реєстр є прозорим та відкритим. За його словами, такий проект допоможе компаніям поліпшити корпоративне управління, залучаючи гідних людей. «Я отримую листи з питаннями, де можна подивитися реєстр. Ви його не бачите, тому що переліку людей немає. Рада вже провела кілька засідань, проводила співбесіди з кандидатами. Під час голосування про включення до реєстру першої групи кандидатів позитивного рішення не було прийнято по жодній з кандидатур, які подали документи. Ми тримаємо в секреті кількість поданих документів і прізвища тих, хто подав документи і кому було відмовлено. Але було до 10 кандидатів, яких ми розглядали на предмет прийняти чи не прийняти, і не прийняли жодного», – зазначив Окунєв. За його словами, це пов’язано з тим, що очікування тих, хто подавав документи, і тих, хто повинен був голосувати за включення до складу реєстру, не співпали.

За словами Ярослава Кінаха, найважливішим під час оцінки для ради був досвід роботи кандидата у певній сфері і розуміння з боку Ради реєстру можливої доданої вартості кандидата в наглядовій раді компанії. «Коли ми розглядаємо кандидатів на можливість бути незалежними директорами, ми намагаємося зрозуміти, що їх насправді цікавить, і у нас з’являється багато побоювань щодо тих людей, які дуже хочуть бути членами наглядових рад державних компаній», – сказав Кінах. Він також зазначив, що з кандидатами обов’язково обговорюється їх бачення розвитку корпоративного управління в Україні.

Як зазначила Оляна Гордієнко, той факт, що в реєстрі ще немає членів, за яких рада і асоціація готові нести репутаційну відповідальність, показує стан сучасного розуміння, що таке незалежний директор в Україні. «Я не думаю, що це треба сприймати як погану новину. Насправді, більш важливо та кількість людей, які подають заяви й цікавляться цим питанням, а також той час, який витрачає Рада на проведення зустрічей і співбесід. У процесі співбесід відбувається цікава дискусія на тему, що є сенсом роботи незалежного директора, і як ми розуміємо в контексті українських компаній, що таке здатність висловлювати незалежні судження», – сказала вона. Гордієнко зазначила, що на даному етапі інститут корпоративних директорів в Україні перебуває в процесі розвитку, і члени ради багато дискутують між собою, які стандарти і критерії ставити кандидатам для потрапляння до Реєстру.

Олег Трипольський окремо відмітив особливості формування корпоративного управління та діяльності наглядових рад в державних підприємствах, які в основному керуються буквою закону.

Олександр Окунєв презентував й прокоментував головні принципи, викладені у проекті Кодексу етики і професійної поведінки корпоративних директорів, розробленому фахівцями ПАКУ під його керівництвом. Кодекс охоплює такі цінності, як чесність, сумлінність, самовдосконалення та відповідальність, які повинні бути фундаментальними елементами поведінки кожного директора. Кодекс визначає стандарти, яких повинні дотримуватися члени Наглядових Рад (невиконавчі директори) в процесі виконання власних професійних чи службових обов’язків. В жодному кодексі і жодній політиці не можна передбачити усі можливі ситуації, що виникатимуть у процесі діяльності. Відповідно, цей Кодекс покликаний бути джерелом керівних принципів для директорів. Норми Кодексу є рекомендованими. ПАКУ вважає обов’язковим дотримання усіх норм цього Кодексу особами, включеними до Національного реєстру корпоративних директорів. Дотримання усіх норм Кодексу є також обов’язковою умовою включення до цього Реєстру.

ПАКУ планує регулярно переглядати та вдосконалювати Кодекс з врахуванням змін, що відбуватимуться в економіці та, відповідно, у практиках корпоративного управління України, як частини європейського та світового економічного простору.

З проектом Кодексу можна ознайомитися за посиланням, а також надіслати свої пропозиції та коментарі щодо його тексту, заповнивши форму до 1 листопада 2017 р.