Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
07.06.2015Міжнародний форум корпоративних секретарів & Конкурс «Корпоративний секретар року»: підсумки та перспективи

Пост-реліз

З метою розвитку інституту корпоративного секретаря в Україні, Професійна асоціація корпоративного управління та Український інститут корпоративного управління за підтримки партнерів та спонсорів провели перший в Україні Міжнародний форум корпоративних секретарів та Конкурс «Корпоративний секретар року».

Понад 100 учасників з 7 країн прибули до Одеси 24-25 травня 2013 обговорити особливості становлення та перспективи розвитку професії корпоративного секретаря в Європі та Азії. Велика зала Одеської кіностудії стала на 2 дні комунікаційним майданчиком для обміну досвідом, нормативними напрацюваннями, законодавчими ініціативами колег з України, Росії, Великобританії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану і Туреччини.

32 організації-партнера надали підтримку Форуму, серед яких – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Українська спілка промисловців і підприємців (УСПП), Investor Relations Agency, BakerTilly, Arzinger, LG Electronics Mobile Communication, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПАТ «МАРФІН БАНК», ЕМКОН, Фондова біржа ПФТС, Українська біржа та багато інших.

«Форум став дуже вдалим, продуктивним й ефективним заходом, – зазначила Марина Фролова, координатор проекту IFC «Корпоративне управління в Росії, Туреччині і Україні». – Я вважаю, що практику проведення таких форумів в Україні саме в міжнародному форматі варто продовжити, оскільки це дозволяє обмінюватися думками, досвідом. Відповідним чином це є навіть засобом підвищенням кваліфікації та засобом підвищення авторитету такої важливої – в рамках корпоративного управління – професії, як корпоративний секретар».

Унікальний досвід роботи корпоративного секретаря презентували представники українських, російських, казахських, турецьких, британських компаній, що дало можливість сформувати комплексне бачення можливостей вирішення проблем у сфері corporate relationship у світі. Учасники форуму представили кейси з аналізом особливостей ролі та функціоналу корпоративного секретаря з урахуванням законодавчого регулювання країн-учасниць, проблематики порядку взаємодії з Радою директорів (Наглядовою радою) та правлінням компанії. У рамках форуму представлені унікальні методичні напрацювання щодо професійних взаємин і об’єднання функціоналу корпоративного секретаря з Compliance Officer і Investor Relations Officer.

«Вперше форум з корпоративного управління зібрав таку велику кількість учасників. Це свідчить про зростаючу роль корпоративного управління та інтерес, який виявляють учасники фондового ринку та бізнес. Вдало обраний формат Форуму – міжнародний. Це дало можливість приїхати багатьом учасникам з інших країн, було цікаво послухати про досвід корпоративного управління не лише з України, але з нашого ближнього зарубіжжя: їм є чим поділитися, і у нас є досвід, що цікавить іноземних партнерів», – дав свою оцінку Олексій Поволоцький, корпоративний секретар Групи ДТЕК.

Україна не тільки імплементує кращі практики корпоративного управління, а й створює їх. На Форумі був відзначений український внесок у європейську практику корпоративного управління – завдяки ініціативі Групи ДТЕК були внесені зміни до законодавства Нідерландів, що регулює корпоративні відносини, вперше в Україні створено електронні системи, що дозволяють оптимізувати роботу корпоративних секретарів і полегшити роботу членів Наглядової ради, менеджменту і співробітників компанії.

«Форум я оцінюю як дуже продуктивний, ефективний і вельми корисний захід, – висловив свою думку начальник відділу корпоративного управління ПУМБ Роман Кузюк. – Окремо виділю позитив у тому, що на Форумі вдалося поділитися досвідом з нашими зарубіжними колегами. Цікавими особисто для мене також були IT-рішення в забезпеченні колегіальної роботи органів управління компанії, що були представлені кількома компаніями. Кажуть навіть, що це – якась конкуренція новітніх технологій з корпоративним секретарем. Але насправді, якщо корпоративний секретар плюс до всього ще й володіє технічними нюансами, то така людина завжди буде потрібна компанії».

Драйвером у визнанні та розвитку професії корпоративного секретаря в Україні, на думку учасників форуму, може стати законопроект, що готується до прийняття, про зміни до Закону про АТ, які стосуються обов’язкового введення посади корпоративного секретаря.

Також учасники Форуму в результаті дискусії дійшли висновку про необхідність законодавчої ініціативи про перенесення кінцевого терміну проведення річних загальних зборів акціонерів, з урахуванням іноземного досвіду (у Казахстані він визначений до 30 травня, в Росії – до 30 червня).

«Форум корпоративних секретарів, який був вперше на міжнародному рівні проведений в Одесі, дуже сподобався, – сказала Ольга Сторожук, начальник управління корпоративних відносин Банку «Київська Русь». – Було дуже корисно почути думки колег з інших країн, – особливо з Росії та Казахстану, – з приводу того, що вони роблять, з чим вони стикаються щодня. Все це надає значущісті нашій праці, хочеться запроваджувати найкращі практики. А в цілому, місце проведення – чудове, організація – дуже хороша, і я думаю, що завдяки такому форуму у наших емітентів, у наших акціонерних товариств з’явиться шанс стати краще».


Переможець Олег Журавльов і голова Журі Конкурсу Олександр Окунєв

У рамках Міжнародного форуму відбулася церемонія нагородження конкурсу «Корпоративний секретар 2012 року».

Переможцем Конкурсу «Корпоративний секретар 2012 року» названий Олег Журавльов, директор координаційного департаменту Наглядової ради – корпоративний секретар ПАТ «Кредитпромбанк» (2010-2013).

Лауреатами Конкурсу «Корпоративний секретар 2012 року» стали Галина Потопальська, начальник управління корпоративного адміністрування та зовнішніх перевірок ПАТ «Альфа-банк» та Олексій Поволоцький, керівник Департаменту з правового забезпечення корпоративного управління / Корпоративний секретар холдингової компанії Групи ДТЕК.

Переможцем номінації «Кращий аналітичний матеріал» став Едуард Харчина, радник голови правління з питань корпоративного управління ПАТ «Український банк реконструкції та розвитку» (2011-2013).

«Краще конкурсне есе», на думку Журі, у Ольги Сторожук, начальника управління корпоративних відносин ПАТ «Банк «Київська Русь».

Співорганізатор Міжнародного Форуму та Конкурсу Investor Relations Agency заснувало спеціальну номінацію «За кращу IR-практику» для корпоративних секретарів, які проявили високе мистецтво корпоративних комунікацій з акціонерами та інвесторами. Приз і диплом переможця вручено Ользі Сторожук, начальнику управління корпоративних відносин ПАТ «Банк «Київська Русь».

Лауреати і переможець Конкурсу отримали призи та дипломи, а від партнера Конкурсу, компанії LG Electronics Mobile Communication, і цінні подарунки – новітні смартфони, що тільки виходять на ринок.

У рамках Форуму також відбувся розіграш iPad від компанії «ICSA Software International» зі встановленим програмним забезпеченням, що полегшує роботу корпоративному секретарю. Щасливим володарем призу став Роман Кузюк, начальник відділу корпоративного управління ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк».

Галина Потопальська

Олексій Поволоцький

Едуард Харчина

Ольга Сторожук

Олександр Окунєв, Голова Правління ПАКУ, ініціатор Міжнародного форуму корпоративних секретарів і Конкурсу «Корпоративний секретар року»: «Такі форуми дійсно допомагають більше дізнатися, як працюють корпоративні секретарі в інших країнах, обмінятися досвідом – і в залі, і в кулуарах, зарядитися ентузіазмом, відчути значимість того, що ти робиш. Підготовку до наступного форуму ми починаємо буквально за тиждень».

Міжнародний форум корпоративних секретарів «Одеса 2013»

Конкурс «Корпоративний секретар 2012 року»

  • Організатори: Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ), Український інститут корпоративного управління (УІКУ), Міжнародна фінансова корпорація (IFC)
  • Співорганізатор: Investor Relations Agency
  • Офіційний фінансовий партнер: ПАТ «МАРФІН БАНК»
  • Офіційний партнер: Компанія «Емкон»
  • Офіційний юридичний партнер: Arzinger
  • Офіційний партнер: Baker Tilly
  • Партнер: ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»
  • Event-провайдер: Event Envoy
  • Комунікаційний партнер: LG Electronics Mobile Communication
  • Спонсор нагородження: «ICSA Software International» (Великобританія)
  • Офіційний технічний партнер: BoardMaps
  • За підтримки: Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, ПАТ «Фондова біржа ПФТС», ПАТ «Українська біржа», ПрАТ «Одеська кіностудія», Асоціації правників України, Українського союзу промисловців і підприємців, Strategic Consulting Group
  • Генеральний медіа-партнер: «Коментарі»
  • Головний новинний медіа-партнер: ІА «Інтерфакс Україна»
  • Офіційні медіа-партнери: «Власть денег», «Ділова столиця»
  • Інформаційна підтримка: Асоціація «Фондове партнерство», Prostopravo, Prostobiz.ua, Management.com.ua, Cbonds, Fixygen.
  • Інформаційний партнер: Журнал «Акціонерне товариство: питання корпоративного управління», Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД)
  • Медіа-партнер: «Юридична газета»
  • Спеціальний партнер: «Вітмарк-Україна»
  • Алкогольний партнер: ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія»

https://www.facebook.com/events/143094855856104/