Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
02.10.2021ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС-2021: ЩО ПОВИНЕН ЗНАТИ КОРПОРАТИВНИЙ ДИРЕКТОР?

 

В четвер 30 вересня в рамках засідання СЕО Club Ukraine Професійна асоціація корпоративного управління організувала панельну дискусію, присвячену питанням, що є актуальними завжди і для всіх й знаходяться в зоні відповідальності Ради компанії та її власників – залучення інвестицій у розвиток бізнесу.

Модератором заходу виступив Сергій Булавін, СЕО AGROGENERATION, голова Дорадчої ради NEW STANDARD, невиконавчий віце-президент SIGMABLEYZER.

 

Учасниками обговорення були:

  • Олександр Окунєв, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ);
  • Тимур Баіров, голова казахстанського підрозділу BITFURY GROUP, голова Наглядової ради BRIDGE GROUP, член Наглядової ради ASTANA STARTUP HUB;
  • Олена Волошина, керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні;
  • Сергій Гончаревич, засновник та керуючий партнер CAPITAL TIMES;
  • Володимир Ігонін, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»;
  • Тимур Коган, фінансовий радник Tim Kogan & Co.

Під час заходу піднімалися питання підготовки компанії до залучення інвестицій, обговорювалася дорожня карта корпоративного директора. Спікери ділилися інсайтами, прикладами і рекомендаціями щодо того, як українським компаніям працювати з міжнародними організаціями.

Було наголошено на важливості належного корпоративного управління в компаніях для залучення інвестицій та інвесторів в українську економіку, зокрема, при кредитуванні, залученні фондів, виході на біржу.

Учасники мали змогу почути з перших вуст про досвід успішних прикладів залучення інвестицій українськими компаніями у 2021 році та взяти на озброєння наведені лайфхаки у свою роботу. Сергій Гончаревич висловив припущення, що 2021 рік буде роком залучення найбільшої кількості інвестицій українськими компаніями.

Тимур Коган поділився з учасниками напрацюванням щодо підвищення вартості і ліквідності акцій компаній, виділивши в презентації проект програми трансформації та дорожню карту трансформації компанії.

Володимир Ігонін зазначив, що сплеск залучення інвестицій пов’язаний з високим рівнем дохідності, а також з впровадженням належного корпоративного управління в компаніях.

Олена Волошина відмітила, що в останні роки в Україну не заходять великі прямі іноземні інвестиції у виробництво. Важливим залишається також факт, що Міжнародна фінансова корпорація цікава українському бізнесу як великий інвестор, який має можливість інвестувати 50 і більше млн. дол., потребу в інвестиціях в межах 20 млн. дол. покривають українські комерційні банки.

Тімур Баіров зауважив цікаву тенденцію сьогодення, а саме швидкий розвиток нового інструменту залучення інвестицій через SPAC-компанії. Special-purpose acquisition company – це тип компаній, які створюються спеціально для злиття (і тільки для цього) з приватними компаніями, які планують вийти на біржу, але при цьому не мають можливості або не хочуть проводити класичне IPO і брати участь у всіх підготовчих до цієї справи процесах.

Олександр Окунєв відмітив ріст зацікавленості представників приватного бізнесу в створення системи належного корпоративного правління в компаніях та створення бордів, що ілюструє зміна профілю учасників програми професійного розвитку для членів бордів «Корпоративний директор». Збільшується кількість власників та засновників малого та середнього бізнесу, які задумуються над розвитком компаній, залученням інвестицій, а також, що дуже часто зустрічається, – замислюються над схемою передачі бізнесу та його сталості після них.

 

Відео з заходу