Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
15.12.2017Друга група випускників програми “Корпоративний директор” отримала свої сертифікати

13 грудня 2017 року успішно завершилася чергова спеціалізована навчальна програма «Корпоративний директор», яка проходила за сприяння Посольства Великої Британії в Україні, Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

24 представники великих і середніх українських компаній отримали свої сертифікати. Серед слухачів програми були представники як великих державних підприємств оборонного і енергетичного секторів, так і представники невеликих приватних компаній, для яких питання ефективної діяльності вже існуючої чи створення нової наглядової ради стало дуже актуальним на сьогодні.

На початку першого модулю програми голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв нагадав учасникам про світові стандарти і кращі практики корпоративного управління. Потім учасники познайомились з сучасною проблематикою оцінки рівня корпоративного управління і підходи до побудови ефективної моделі корпоративного управління.

Особливий інтерес слухачів викликали кейси про роботу наглядових рад (далі – НР) компаній. Познайомившись із завданням і розглянувши прийняті наглядовими радами рішення, кожна група учасників висловила свою думку, поділилася можливими варіантами результату прийняття таких рішень. Далі Олександр Окунєв разом з учасниками детально розглянули питання організації роботи ефективного наглядової ради: роль голови НР, планування засідання, прийняття рішень НР і її комітетами, роль корпоративного секретаря в організації роботи НР.

З Марком Івашком, інвестиційним менеджером, директором компанії «Diligent Capital Partners», говорили про формування та організацію роботи НР: процедури підбору кандидатів на посади в раді, планування наступності, збалансованість НР. Учасники визначали місце рад їх власних компаній по спектру залучення НР до питань компанії. Крім того, розібрали питання, що повинні забезпечувати комітети НР, яка їхня роль, за що повинен відповідати кожен комітет, зазначивши, що в Україні в основному створюють три комітети – з аудиту, з корпоративного управління або призначень, з винагород або компенсацій.

Разом з Данилом Паськом, засновником компанії «Diligent Capital Partners», на практичному прикладі розглядали етапи стратегічного процесу компанії, які повинні регулярно повторюватися: перегляд місії і цінностей, аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища, перегляд SWOT, постановка п’ятирічних цілей, корекція планів досягнення цілей, п’ятирічне фінансове моделювання, корекція інструментів контролю.

Тема визначення рівня винагороди вищого керівництва, яку представляла керуючий партнер і директор консалтингової компанії EBS Олена Вольська, викликала особливий інтерес учасників. Основними факторами, що зумовлюють винагороду, повинні бути: ефективність фінансової діяльності компанії; досягнення стратегічних і операційних цілей; коло обов’язків керівника; особисті якості та інші характеристики керівника і типові рівні винагороди в компанії і в галузі. Крім того обговорювалися питання ролі Наглядової ради у відносинах з інвесторами, яку інформацію має надати топ-менеджмент Раді і яка корисна інформація може бути отримана з фінансової звітності.

Про стратегію фінансування бізнесу, а саме про джерела фінансування, про показники ліквідності і фінансової стійкості компанії, основні переваги партнерства з Private equity фондом, про інструменти інвестора для збільшення вартості компанії розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Сергій Гончаревич. Одним із джерел фінансування розвитку компанії є IPO. «По суті, IPO – це цілий трансформаційний процес, через який проходить компанія в процесі свого розвитку, переходячи до публічної моделі ведення бізнесу», – відзначив Сергій Гончаревич. Обговоривши питання, які наслідки виходу компанії на біржу і що отримує компанія від виходу на біржу, перейшли до питання залучення консультантів і чим вони можуть допомогти на всіх етапах підготовки та виходу на IPO.

В черговий раз відбулася сесія запрошеного спікера програми – партнера компанії Saenko Kharenko Сергія Погребного, який виклав своє бачення ролі Ради у забезпеченні корпоративної безпеки компанії; повноважень Наглядової Ради в сфері безпеки бізнесу, а також оптимальної схеми корпоративної безпеки компанії і дій її керівництва в надзвичайних ситуаціях.

Учасники програми високо оцінили рівень підготовки матеріалів та презентації спікерів, що відобразили у відгуках на програму.