Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
15.02.2017Будьте в курсі подій у сфері корпоративного управління

Близько 50 представників провідних українських компаній взяли участь у вебінарі «Інформаційне забезпечення фахівця з корпоративного управління». Географія учасників охопила багато міст – Київ, Одеса, Харків, Рівне, Херсон, Суми, Дніпро, Чернігів, Нова Одеса, Каховка, Запоріжжя, Житомир, Львів, Павлоград, Одеса, Вінниця, Кривий Ріг, Лубни, Тернопіль.

Уже більше року Український інститут корпоративного управління (далі – Інститут) пропонує новий продукт – Пакет інформаційного забезпечення фахівця з корпоративного управління (далі –Пакет), який складається з 10 електронних бюлетенів та 10 вебінарів протягом календарного року.

9 лютого усі бажаючі могли пройти «тест-драйв» Пакету, отримавши черговий електронний бюлетень з новинами за другу половину грудня 2016-січень 2017 року і приєднавшись до вебінару.

Цього разу у вебінарі взяли участь член НКЦПФР Оляна Гордієнко та голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв.

Пані Гордієнко у своєму виступі розповіла про основні завдання, які НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, далі – Комісія) вирішувала у 2016 році, та плани на 2017 рік. Зокрема, вона нагадала про прийняття у квітні 2015 року Закону про захист прав інвесторів №289-VII, який мав дати поштовх багатьом публічним акціонерним товариствам для переходу в іншу організаційно-правову форму, якщо вони не мають потреби залишатися у формі ПАТ або бажання підтримувати публічний статус.

Для спрощення такого переходу в інші форми Комісія розробила згодом низку положень, які включила в інші законопроекти і наразі вони розглядаються в парламенті. Ці положення серед іншого дозволять полегшити перехід ПАТ в інші організаційно-правові форми. Зокрема, мова йде про законопроект №2302а-д (про процедури squeeze-out та sell-out) та законопроект №5592 (щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу).

Оляна Гордієнко акцентувала увагу на тому, що в Комісії посилюється Департамент з моніторингу емітентів, удосконалюється система моніторингу. Є розуміння того, що якість документів і розкриття інформації емітентами треба підвищувати. Комісія наразі тестує пілотну систему рейтингування, яка буде оцінювати емітентів. Комісія звернулась до листами до всіх емітентів, зауваживши на неповному виконанні вимог Положення про розкриття інформації про діяльність товариства на сайті, та попросила про зворотній зв’язок від ринку.

«Комісія знаходиться у живому методологічному процесі. Вона проводить моніторинг не для того, щоб відкрити справи чи накласти штрафи, а для того, щоб зрозуміти, де система не працює, для того, щоб її покращити і підвищити рівень розкриття інформації», – зауважила пані Гордієнко.

Далі Олександр Окунєв розповів новини професії. Зокрема, про прийняття Комісією проекту рішення «Щодо порядку направлення акціонерним товариством повідомлень акціонерам через депозитарну систему України», прийняття якого дозволить не розсилати повідомлення про загальні збори поштою, звичайно, якщо буде внесена відповідна норма до Статуту.

Експерт акцентував увагу на тому, що в січні відбулась знакова подія – прийняття в першому читанні двох законопроектів – № 2302а–д (про squeeze-out) та №4470 (про корпоративні договори). Наразі законопроекти доопрацьовуються в комітетах Верховної Ради до другого читання. ПАКУ постійно долучається до роботи над документами, і якщо в учасників вебінару є пропозиції та зауваження, їх можна подати до ПАКУ, де вони будуть акумульовані і передані до відповідних комітетів.

Традиційно у бюлетені надано відповідь на питання про діяльність комітетів наглядової ради від передплатника Пакету у розділі «Питання-Відповідь». Нагадуємо, що передплатники можуть письмово задати питання експертам ПАКУ і отримати оперативну відповідь. Найбільш цікаві «питання – відповіді» розміщуються у бюлетені та коментуються експертами.

До уваги учасників також були представлені найновіші матеріали із мережі інтернет та бібліотеки Інституту, які стосуються тем номеру – протидія рейдерству та врегулюванню діяльності ТОВ. Цікаві статті про діяльність наглядової ради, про процедури вчинення значних правочинів та правочинів із заінтересованістю, а також судова практика в постановах Вищого господарського суду України.

І наостанок кілька слів про Пакет від Олександра Окунєва:

«По-перше, передплатити Пакет можна будь-якої миті. З моменту оплати Ви отримаєте 10 бюлетенів в електронному вигляді по 70 сторінок, в які входять нові законопроекти, роз’яснення чинного законодавства, матеріали, статті спеціалістів з теми бюлетеню, рубрика «питання-відповідь», судова практика. Після кожної розсилки бюлетенів проходять вебінари за цими матеріалами. Не завжди всі встигають прочитати матеріали, і тому може бути цікавим прев’ю у вигляді вебінару, де модератор коротко розповідає про найцікавіше у півторагодинному заході.

По–друге, Ви отримуєте роз’яснення експерта по розміщеним матеріалам. І у Вас є можливість задати питання спікеру в онлайн-режимі та отримати відповіді.

По-третє, Ви має можливість отримати консультації експертів письмово чи по телефону, або якщо прийдете до офісу.

Наша ідея полягає в тому, щоб Ви постійно знаходились на зв’язку, щоб фахівець, незалежно від того, в якому місті живе, постійно знаходився у вирі подій, які відбуваються у сфері корпоративного управління в нашій країні. А вже наша задача інформувати його про те, які питання зараз «найгарячіші», чого слід очікувати і до чого готуватись. І ви будете першими поінформовані та обізнані».

Якщо Ви хочете своєчасно і регулярно отримувати інформацію, якщо Ви готові приєднатись до нас, стати передплатником Пакету, телефонуйте 044-228-87-59 або пишіть: Irina.Bilyachenko@cgpa.com.ua.

Наші передплатники: ПАТ АКБ «АРКАДА», ПАТ «АСВІО БАНК», ПАТ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ СТРІЛОЧНИЙ ЗАВОД», ПАТ «ЖИТОМИРСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД», ПАТ «Ідея Банк», Консорціум «ІНДУСТРІАЛЬНА ГРУПА», ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ», ПрАТ «КЕРАМПРОМ», ПАТ «КИЇВМЕДПРЕПАРАТ», ПАТ «ХК «Київміськбуд», ПАТ «КІЕП», ПАТ «КРЕДОБАНК», ПАТ «КРИВБАСЗАЛІЗРУДКОМ», ПАТ «Миронівський хлібопродукт», ПАТ «МОТОР-СІЧ», ПрАТ «МТС Україна», ПАТ «Одеський припортовий завод», ПрАТ «ПЛАСКЕ», ПАТ «БАНК «ПОРТАЛ», ПАТ «Рівнеобленерго», ПАТ «Рітейл Груп», АТ «СКМ», ТОВ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «УКРАЇНА», ВАТ «Тернопільобленерго», ПрАТ «А/Т ТЮТЮНОВА КОМПАНІЯ «В.А.Т.-ПРИЛУКИ», ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», ПрАТ «УГМК», ПАТ «УКРТЕЛЕКОМ», ПАТ «ФАРМАК», ПАТ «ХАРТРОН» та інші.

ПРИЄДНУЙТЕСЬ!