Увійти|Реєстрація

Kyiv, Volodymyrska street, 23

info@cgpa.com.ua

Subscribe to news
06.06.2015Юристи Arzinger (Україна) і Binder Grösswang (Австрія) розповіли про законодавчі та практичні аспекти побудови корпоративних структур та ведення бізнесу в Австрії

 8 листопада 2012 р. в прес-центрі ЛігаБізнесІнформ відбувся семінар на тему «Корпоративна реструктуризація бізнесу з використанням іноземних холдингових юрисдикцій: Законодавчі та практичні аспекти побудови корпоративних структур та ведення бізнесу в Австрії», організаторами якого виступили Адвокатське об’єднання Arzinger (Україна), компанія Binder Grösswang (Австрія) та Австрійсько-Український Союз Юристів.

Тривала економічна криза та складнощі ведення бізнесу в Україні змусили багатьох власників переглянути свої діючі структури на предмет знаходження більш ефективних рішень в області відносин власності й корпоративного управління, а також нових механізмів фінансування бізнесу та оптимізації податкового тягаря.

«Для більшості українських компаній все ще характерна незбалансована структура власності, відсутність юридичного зв’язку між системою управління підприємством і структурою власності, неможливість застосування ефективних критеріїв оцінки бізнесу. У зв’язку з цим для компаній існує певний ризик зіткнутися з низкою проблем під час їх діяльності або під час продажу бізнесу, зокрема: недружні поглинання; неможливість визначити реальну вартість бізнесу у випадку його продажу стратегічному інвесторові або істотне заниження ціни продажу; ризику схильна структура власності у зв’язку з припиненням дружніх або родинних стосунків; фінансові втрати, викликані неможливістю ефективного управління та контролю активів; збільшення витрат на утримання бізнесу; зниження конкурентоспроможності; неможливість залучення партнера або боргового фінансування; ризики, пов’язані з антимонопольним регулюванням; змішання особистих і бізнес-активів тощо.

З метою вирішення вищевказаних та інших проблем багато українських компаній обирають шлях створення корпоративних структур в зарубіжних юрисдикціях, серед яких також і Австрія, яка пропонує чудові умови для міжнародних інвесторів, має розвинене холдингове законодавство, а також є членом більшості міжнародних конвенцій і має розвинену мережу білатеральних угод про захист і сприяння інвестицій, усунення подвійного оподаткування. Компанія Arzinger має багаторічний досвід надання послуг, включаючи консультування в різних областях реструктуризації бізнесу, як компаніям з Австрії, так і українським компаніям, які зацікавлені в розвитку бізнесу в Австрії, а також досвід залучення австрійських інвесторів, виходу на IPO і т.ін.», – відзначив керуючий партнер Тімур Бондарєв.

Зокрема, у своєму виступі Тімур Бондарєв і його колега партнер Павло Ходаковський детально розповіли про переваги, напрямки, складові та етапи реструктуризації, виборі юрисдикцій для іноземних холдингів, а також навели приклади з практики.

Так, реструктуризація пропонує ряд переваг або «added values» при продажу бізнесу (більш конкурентна пропозиція за рахунок зниження ризиків для покупця і формування у нього кращого уявлення про бізнес; менші терміни підготовки й реалізації транзакції; збільшення вартості продажу), при залученні фінансування для бізнесу (підвищення цінності угоди в очах інвестора), при оптимізації процесів і скороченні витрат бізнесу (зменшення кількості юросіб в групі, центрів ухвалення рішення та економія на «ефекті масштабу», податкова оптимізація), а також при захисті активів бізнесу (розподіл ризиків між підприємствами, мінімізація «точки входу» для недружніх третіх осіб, отримання додаткових юридичних гарантій захисту бізнесу).

При виборі юрисдикцій для іноземних холдингів, за словами юристів, слід враховувати такі фактори, як: наявність угоди про уникнення подвійного оподаткування; наявність угоди про взаємне визнання і захист інвестицій; зрозуміла й прозора система оподаткування; мінімальне оподаткування вхідних і вихідних дивідендів, доходів у вигляді приросту вартості майна; на операції із збільшення акціонерного капіталу; регуляторні питання (розкриття інформації, ведення справ та інше); вартість реєстрації та змісту компаній; вид бізнесу; юрисдикція активності.

Далі слово взяв др. Андреас Хабле, партнер Binder Grösswang, з доповіддю про переваги Австрії як сприятливої юрисдикції для ведення бізнесу і можливості міжнародного структурування з використанням корпоративних структур Австрії, включаючи нюанси бізнес і правового середовища, умови створення компаній в Австрії, корпоративне оподаткування тощо. Крім того, він розповів про порядок отримання австрійського громадянства, умовах оподаткування фізичних осіб, дотриманні банківської таємниці в Австрії.

У свою чергу, др. Тібор Фабіан, партнер Binder Grösswang, ознайомив слухачів з особливостями австрійського законодавства у сфері нерухомості, включаючи різні види власності, земельний реєстр, отримання дозволів, умови оренди та комерційного лізингу, договору купівлі-продажу тощо.

Крім того, важливим елементом привабливості юрисдикції Австрії в контексті міжнародного структурування та ведення бізнесу для компаній Центрально-східної Європи, за словами представників Binder Grösswang, є Віденська фондова біржа. Зокрема, статистика свідчить, що 90% «блакитних фішок» біржі торгують саме в Центрально-східній Європі, а 13% компаній, що торгують на біржі, є великими міжнародними компаніями.

Підводячи підсумки семінару, організатори ще раз підкреслили переваги та можливості при виборі саме юрисдикції Австрії, як привабливого ринку для ведення бізнесу та міжнародного структурування.

Під час семінару учасники мали можливість задавати питання експертам з української та австрійської сторін, на які отримали всебічні й комплексні відповіді.

Інформаційну підтримку семінару надали: юридичний портал «Юрліга», Асоціація правників України, Асоціація адвокатів України, Юридична газета, Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) та Український інститут корпоративного управління.

***

Про компанію Arzinger
Адвокатське об’єднання Arzinger входить до числа провідних юридичних консультантів в Україні. Команда Arzinger налічує 6 партнерів та 92 співробітників, серед яких понад 60 досвідчених юристів, у тому числі сертифіковані патентні повірені, арбітражні керуючі та професійні учасники фондового ринку. Компанія спеціалізується на широкому колі юридичних практик, у тому числі в області корпоративного права та M&A, нерухомості та будівництва, антимонопольного права і конкуренції, судового і арбітражного представництва, інтелектуальної власності, фінансового та банківського права, державно-приватного партнерства, державних закупівель, трудового права, адміністративного права, фондового ринку і IPO. Наша компанія надає глибоку юридичну експертизу підприємствам різних секторів бізнесу, у тому числі у сфері фінансових послуг, енергетики, нерухомості, фармацевтичної галузі, харчової промисловості, телекомунікації, роздрібної торгівлі, агропромисловості (сільського господарства), інфраструктури і транспорту.