Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
13.10.2016ПАКУ запропонувала доопрацювати законопроект №5043 про участь акціонерів в управлінні АТ

Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) узагальнила думку ринку, сформувала і подала зауваження до Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством, зареєстрованим під № 5043 від 26.08.2016.

Законопроект передбачає механізми позбавлення акціонерів права власності на належні їм акції та прав за акціями, які надані законодавством, в разі не укладення ними договору про обслуговування рахунку в цінних паперах з обраною депозитарною установою (т.з. «сплячі» акціонери). На думку експертів Асоціації, такі механізми можуть стати підставою для численних корпоративних суперечок і блокування діяльності акціонерних товариств.

Більш того, запропоновані в документі механізми не узгоджені між собою і вступають в протиріччя з низкою норм чинного законодавства. Тому «законопроект не тільки не підвищує рівень корпоративного управління в українських акціонерних товариствах, а й призводить до виникнення ще більших проблем у бізнесу як юридичного, так і фінансового характеру», – йдеться в листі ПАКУ.

ЗАВАНТАЖИТИ ЛИСТ ПАКУ

На базі думки професійного співтовариства, Асоціація пропонує альтернативний шлях вирішення проблеми «сплячих акціонерів»:

  • обмеження всіх прав цих акціонерів, передбачених ст.25 Закону України «Про акціонерні товариства» до моменту укладення ним договору про обслуговування рахунку депозитарною установою;
  • введення мораторію на обов’язок акціонерних товариств проводити особисте повідомлення таких акціонерів про загальні збори акціонерів у випадках, передбачених законодавством та статутом акціонерного товариства, до моменту укладення договору про обслуговування рахунку депозитарною установою таким акціонером;
  • обмеження регулятором розміру тарифів депозитарних установ та Національного депозитарію України для емітентів та акціонерів за операції із зберігання та переведення вказаних акцій.

«ПАКУ та її члени готові брати участь в подальшому обговоренні та доопрацюванні цього документа та інших проектів нормативно-правових актів у сфері корпоративного управління. Ми впевнені, що актуальні і юридично грамотно викладені рекомендації «з полів» – це сильна сторона нашої Асоціації, яка буде корисна представникам органів державної влади. Так що відкриті до співпраці і конструктивного діалогу», – резюмував голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв.