Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
05.07.2016Антикорупційний комплаєнс має стати основою державної системи, в якій бізнесу не доведеться давати хабарі

У сучасних умовах інструменти антикорупційного комплаєнс є хорошим бекграундом, щоб створити таку систему, в якій бізнесу не доведеться давати хабарі.

Про це заявив директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Київської ОДАСергій Лукін на семінарі ПАКУ з антикорупційного комплаєнс.

“Не тому, що не буде кому дати або не буде кому взяти, а тому що сама система не передбачатиме необхідність цих дій. Отже давайте відразу зауважимо, що нам необхідний саме системний антикорупційний комплаенс”, – сказав експерт.

У такому випадку, за словами Сергія Лукіна, антикорупційні програми будуть з’являтися не тільки тому, що це буде вимога Закону, а й тому, що це об’єктивна необхідність для ефективної взаємодії між усіма сферами виробництва, промисловості та послуг.

“Комплаєнс сам по собі не є “прапором боротьби” чи панацеєю від корупції. Це інструмент, за допомогою якого можливість виникнення цієї хвороби стане меншою. По суті, ми боремося з причино-наслідковим апаратом”, – додав він і представив аудиторії перелік елементів комплаєнс.

Організаторами сьогоднішнього семінару в Києвівиступили Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE), в партнерстві з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації Київської ОДА.

Заходи проекту CIPE “Зміцнення антикорупційного комплаєнс в бізнесі” покликані допомогти українському бізнесу і держслужбовцям виконати вимоги розділу Х Закону України «Про запобігання корупції», який набув чинності 26 квітня 2015 р. Згідно зі статтею 62, усі державні компанії та комунальні підприємства, а також більшість господарських товариств зобов’язані затвердити антикорупційну програму.

Сьогоднішній семінар спрямований на просування самої теми антикорупційного комплаєнс серед державних службовців Київської області, а також ознайомлення учасників з міжнародним досвідом впровадження програм протидії корупції. Про це розповів голова Правління ПАКУ, провідний тренер програми Олександр Окунєв.

У дискусії взяли участь понад 20 учасників, які дізналися докладніше про вимоги українського законодавства та існуючі інструменти комплаєнс.

КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ

Катерина Молчанова, Головний спеціаліст фінансового відділу Міністерства інфраструктури України

Для мене важливо знання міжнародного досвіду. Які можуть бути методи впливу на людей, щоб вони корупцією не займалися. Загалом, як потрібно викорінювати це негативне явище? Або люди повинні цього боятися, або вони повинні розуміти, що це погано. Тобто або вплив страхом, або вплив етичних норм. У нас в Міністерстві поки що антикорупційні програми “в зародковому стані”, але будемо наполегливо працювати та сприяти їх розробці.

Оксана Клименко, Провідний спеціаліст юридичного відділу Обухівського міської ради

На семінарі все дуже цікаво і дай Бог, щоб сказане дійсно втілилося в життя. Антикорупційна програма у нас є, але, на жаль, я не брала участі в її розробці. Тому на даному етапі було б здорово, щоб вона запрацювала хоча б в первісному вигляді, а потім вже будемо дивитися і думати, як її вдосконалювати із використанням комплаенс-інструментів.