Увійти|Реєстрація

г. Киев, ул. Владимирская, 23

info@cgpa.com.ua

Подписаться на новости
07.06.2015Олександр Окунєв виступив на Щорічному форумі з корпоративного права

25 жовтня 2013 року  Асоціація правників України у готелі «Прем’єр Палас» провела VІI Щорічний форум з корпоративного права спільно із благодійною організацією «Центр комерційного права» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Щорічний форум з корпоративного права вже давно є відомим та одним із найавторитетніших заходів Асоціації правників України. Такий статус він отримав не дарма, оскільки вже багато років поспіль збирає науковців, суддів, правників, представників державної влади і бізнесу, щоб обговорити проблеми у сфері корпоративного права та спільно знайти їх найоптимальніше вирішення.

«З огляду на те, що ми вже проводимо сьомий за рахунком Щорічний форум з корпоративного права, можна впевнено стверджувати, що захід є корисним, а тематика цікавою. Адже він дозволяє почути голос фахівців та експертів, дізнатися про законодавчі тенденції та актуальні питання судової практики», — зазначив віце-президент АПУ ОлексійРезніков, керуючий партнер ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв та партнери» в Україні, виступаючи на відкритті форуму.

Народний депутат України Ксенія Ляпіна, звертаючись до учасників заходу, наголосила на важливості розвитку товариств з обмеженою відповідальністю та удосконалення систем корпоративного управління. «Я переконана, що питання врегулювання внутрішніх відносин в компанії не менш важливі, ніж регуляторні відносини між бізнесом та державою. Коли ми говоримо, що нам потрібно створювати позитивний бізнес-клімат, відкривати нові робочі місця, ми розуміємо, що все це лежить на плечах підприємців, ініціативних громадян, які будуть працювати в межах певних організаційно-правових форм. І найпопулярнішою такою формою, особливо коли мова йде про реалізацію ініціатив малого та середнього бізнесу, звісно, є товариства з обмеженою відповідальністю. Тому ми маємо працювати над тим, щоб ця форма функціонувала на повну силу. Адже як свідчать статистичні дані, наразі зареєстровано майже 2 млн фізичних осіб-підприємців. На жаль, ініціативні громадяни все ще обирають найпростіший шлях замість більш стабільної форми ТОВ», — зазначила пані Ляпіна.

Що стосується акціонерних товариств, то тут теж існує велике поле для роботи. На думку пані Ляпіної, основною причиною слабкості національного фондового ринку є низький рівень захисту прав власності, який, в тому числі, провокуються недостатньою врегульованістю відносин всередині акціонерних товариств.

Продовжуючи розмову, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв назвав три основні завдання, які є ключовими для діяльності корпоративного юриста: корпоративна стратегія, корпоративна практика і корпоративна культура. Він також нагадав, що від корпоративних юристів багато в чому залежить розвиток корпоративних відносин, а значить, і рівень інвестиційного клімату.

Голова Комітету з питань корпоративного управління, емісії та обігу пайових цінних паперів НКЦПФР Анатолій Амелінвисвітлив законодавчі новели та ініціативи з удосконалення діяльності акціонерних товариств. Він зазначив, що однією з найбільш прогресивних законодавчих ініціатив є впровадження інституту заочних зборів акціонерів.

Продовжуючи цю тему, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління Олександр Окунєврозповів про пропозиції професійного співтовариства щодо імплементації найкращої світової практики корпоративного управління в Україні та запропонував ввести поняття «очно-заочних зборів» для надійнішого контролю за їх проведенням.

Також у межах першої сесії гість з Литви Альгірдас Пекшис, партнер АК Sorainen, поділився досвідом про найм та відповідальність топ-менеджера перед товариством та акціонерами у країнах Балтії.

Нововведенням цьогорічного форуму стала інтерактивна панельна дискусія, присвячена сучасним рішенням проблем та альтернативним законопроектам «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». У динамічній професійній дискусії взяли участь Валентина Данішевська, директор Центру комерційного права (ЦКП), ЮрійВощинар, начальник відділу розвитку законодавства ЦКП, Юрій Попов, головний експерт із правознавства ЦКП,Олена Кібенко, д.ю.н., член Правління АПУ, керуючий партнер ЮФ «Кібенко, Оніка і партнери», та АнатолійЄфименко, незалежний експерт, к.ю.н.

Крім того, в межах форуму були обговорені численні питання судової практики та окремих елементів корпоративних правовідносин.

Олена Крупська, директор з правових питань та оподаткування ТОВ «ЄВРАЗ Україна», розповіла про практику та правові колізії в регулюванні обов’язкового викупу акцій за чинним законодавством. Олексій Рогачов, менеджер Департаменту з правового забезпечення корпоративного управління ДТЕК, поділився особливостями корпоративних погоджень значних угод та угод із заінтересованістю на досвіді великого холдингу. Врешті, Леонід Антоненко, радник ЮФ «Саєнко Харенко», присвятив свою доповідь актуальним питанням кумулятивного голосування та правилам поглинання в Україні у розрізі прав міноритаріїв.

Заключна сесія форуму включала обговорення судової практики та правозастосування. Тетяна Васильченко, суддя Господарського суду міста Києва, представила свою позицію щодо поняття «юридична заінтересованість» як передумови надання юридичного захисту в корпоративних спорах. Гість з Кіпру Насос Кіріакідес, керуючий партнер ЮФ Nasos A. Kyriakides & Partners, представив доповідь на тему: «Корпоративні конфлікти та спори за договорами акціонерів: чи безпечно українцям на Кіпрі?». У свою чергу, Альона Казанцева, юрисконсульт АТ «ФОЗЗІ РІТЕЙЛ», розкрила практичні проблеми емісій акцій ПрАТ, а Олена Пелипенко, старший юрист ЮФ ILF, надала свої поради щодо важливих аспектів договору застави частки у статутному капіталі ТОВ.

За доброю традицією, після завершення робочих сесії форуму учасники продовжили спілкування на вечірньому прийомі «Спілкуватись далі час в ресторані «О’Панас»!».

Асоціація правників України висловлює щиру вдячність генеральному міжнародному партнеру заходу Nasos Kiriakides & Partners, партнеру кава-брейку ЮФ «Саєнко Харенко», профеcійному партнеру Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ), медіа та інформаційним партнерам заходу.