Увійти|Реєстрація

г. Киев, ул. Владимирская, 23

info@cgpa.com.ua

Подписаться на новости
07.06.2015Мінекономрозвитку пропонує включати незалежних директорів до складу органів управління підприємств з державною часткою в капіталі

Уряд схвалив підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності» яким, зокрема, передбачається можливість включення незалежних директорів до складу органів управління господарських товариств у статутних капіталах яких є державна частка, повідомив Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

«Існуюча на сьогодні система управління підприємствами з державною часткою через повноважних представників держави не забезпечує належного економічного ефекту. Представники держави в органах управління господарських товариств є державними службовцями, які часто не мають достатнього досвіду у сфері корпоративного управління, матеріально не зацікавлені у підвищенні ефективності діяльності підприємств, при цьому виконання обов’язків на основному місці роботи не дозволяє приділяти належної уваги питанням діяльності компаній», – наголосив Ігор Прасолов.

Він зазначив, що інститут незалежних директорів широко використовується у міжнародній практиці корпоративного управління, в тому числі – й українськими приватними компаніями, що дозволяє говорити про доцільність їх залучення до управління підприємствами з державною часткою.

За інформацією Міністра, підвищити ефективність управління корпоративними правами держави шляхом введення інституту незалежних директорів передбачається завдяки залученню до управління господарськими товариствами з державною часткою професійних менеджерів.

Ігор Прасолов наголосив, що незалежні директори, маючи можливість впливати на прийняття рішень органами управління компанії, сприятимуть об’єктивному розв’язанню питань, де інтереси компанії, її правління і власників можуть розходитися. Це може стосуватися питань великих придбань або проведення аудиту в компанії. Також важливою є роль незалежного директора при розробці заходів щодо захисту від поглинання, тощо.

Оплата діяльності незалежного директора буде здійснюватись відповідно до укладеного договору, умови якого визначаються загальними зборами господарського товариства. При цьому оцінку ефективності діяльності незалежних директорів в органах управління підприємств державного сектора планується проводити щорічно спеціально створеними комісіями.

На думку Міністра, залучення до роботи органів управління господарських товариств не тільки представників держави, але і незалежних директорів дозволить забезпечити необхідну рівновагу інтересів компанії та держави, як власника корпоративних прав.

Прес-служба Мінекономрозвитку