Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
16.12.2016Як врегулювати відносини між акціонером та членом наглядової ради – представником акціонера. Рекомендації ПАКУ

Частиною 3 статті 53 Закону України «Про акціонерні товариства» (далі – Закон) в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 07.04.2015 №289-VIII визначено, що членом наглядової ради можуть бути акціонери або особи, які представляють їхні інтереси (далі – представники акціонерів), та/або незалежні директори. Таким чином, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», запроваджено новий правовий інститут – «член наглядової ради – представник акціонера».

При цьому, Законом не визначено способу врегулювання взаємовідносин між акціонером та його представником у наглядовій раді акціонерного товариства.

Враховуючи неврегульованість правовідносин між акціонером та його представником в Законі, виникає питання можливості та обсягів застосування до зазначених правовідносин аналогії закону з нормами Цивільного кодексу України.

На запит власних членів ПАКУ надає Рекомендації щодо способу врегулювання відносин між акціонером та членом наглядової ради – представником цього акціонера.

ПЕРЕЙТИ ДО РЕКОМЕНДАЦІЙ

Нагадаємо, ПАКУ надає методичну допомогу членам Асоціації та іншим учасникам ринку шляхом формування незалежної професійної думки, зокрема, роз’яснень чинного законодавства України в сфері корпоративних відносин. Роз’яснення ПАКУ не є обов’язковими до виконання, але можуть використовуватися як аргументи для прийняття рішень і / або вирішення спорів з питань корпоративного права та управління.