Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
09.06.2015Нові вимоги НКЦПФР щодо розкриття інформації емітентами цінних паперів: впровадження електронного документообігу

Рішенням від 16.12.2014 №1713 “Про затвердження Змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів” НКЦПФР впровадила вимогу щодо подання особливої та регулярної інформації до НКЦПФР у вигляді електронних документів, яка, разом із іншими змінами, набирає чинності 01 березня 2015 року.

Про особливості подання інформації у вигляді електронних документів розповість Євген Петрик , член Правління ПАКУ,  директор компанії “Емкон”, під час семінару “Розкриття регулярної та особливої інформації”, який відбудеться 19 лютого 2015р. Детальніше про програму та реєстрацію у розділі ЗАХОДИ.

Порядок подання інформації до НКЦПФР у вигляді електронних документів регламентується Положенням про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженим рішенням НКЦПФР від 13.05.2011 №492 (далі – Положення 492).

Положенням 492 встановлюється, що подання учасниками ринку до НКЦПФР інформації у вигляді електронних документів здійснюється, зокрема, за таких умов:

1) Застосування учасниками ринку електронного цифрового підпису (ЕЦП) з використанням посилених сертифікатів відкритих ключів за допомогою надійних засобів ЕЦП.

Згідно з Положенням 492 засвідчення учасниками ринку інформації у вигляді електронних документів, що передаються в систему електронного документообігу НКЦПФР, здійснюється з використанням ЕЦП учасника ринку.

Для ідентифікації учасника ринку на електронний документ накладається ЕЦП уповноваженої особи учасника ринку та ЕЦП юридичної особи, який за правовим статусом прирівнюється до печатки цього учасника ринку.

Таким чином, для подання електронного документу до НКЦПФР емітент має накладати два електронних цифрових підписи: уповноваженої особи учасника ринку та юридичної особи (печатки).

Оскільки Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 №2826 передбачає підписання інформації емітента його керівником, ми вважаємо, що, в цьому контексті, уповноваженою особою, ЕЦП якої накладається на електронний документ, є керівник емітента.

Отже, емітент, для подання інформації до НКЦПФР у вигляді електронного документа має накладати на такий електронний документ два ЕЦП: керівника та юридичної особи (печатки).

2) Наявності відповідних програмно-технічних комплексів.

На сьогодні існує дві програми, які забезпечують функціонування системи електронного документообігу в НКЦПФР: НДУ-Звіт та Система правового електронного документообігу (СПЕД). Обидві ці програми не забезпечують формування електронної форми інформації (файлу report.xml), а є “транспортом” для подання електронної форми інформації до НКЦПФР у вигляді електронного документу.

НДУ-Звіт працює виключно з ЕЦП, що надається Національним депозитарієм України. З інформацією про НДУ-Звіт можна ознайомитись на веб-сайті Національного депозитарію України.

Система правового електронного документообігу (СПЕД) підтримує ключі декількох різних акредитованих центрів сертифікації (АЦСК). В першу чергу, виділимо АЦСК Інформаційно-довідковий департамент Державної фіскальної служби, який надає ЕЦП безкоштовно та має широку мережу представництв(відокремлених пунктів реєстрації). Також СПЕД підтримує АЦСК MasterKey, Інфраструктура відкритих ключів та НДУ.

Детальніше про Систему правового електронного документообігу (СПЕД) можна дізнатись на сторінці http://soft.emcon.ua/ua/soft/sped

Таким чином, для подання особливої та регулярної інформації до НКЦПФР у вигляді електронних документів з 01.03.2015 року, емітент цінних паперів повинен здіснити два кроки1) обрати програму, яка буде застосовуватись для подання електронних документів та 2) отримати в АЦСК, який підтримується відповідною програмою, ЕЦП керівника та юридичної особи (печатки).

Зазначимо також, що при поданні до НКЦПФР інформації у вигляді електронного документу, подання інформації доНКЦПФР у паперовому вигляді разом електронною версією інформації на окремому носії не вимагається. 

За матеріалами компанії “Емкон”