Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
07.06.2015НКЦПФР: Верховна Рада ухвалила законопроект щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств

18 червня 2013 року Верховна Рада на своєму пленарному засіданні ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств» (№ 2037 від 17.01.2013).

Цей нормативно-правовий акт був розроблений НКЦПФР (Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку) на виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Виступаючи перед депутатами і представляючи документ, Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, зазначив, що законопроект пропонує ряд змін, направлених на комплексне удосконалення діяльності акціонерних товариств.

Зокрема, йдеться про удосконалення механізму визначення ринкової вартості цінних паперів; запровадження механізму повідомлення акціонерів через депозитарну систему України; заборону акціонерним товариствам придбавати власні акції під час їх розміщення; зобов’язання публічного акціонерного товариства, що пройшло процедуру включення акцій до біржового списку, залишатися у такому списку хоча б на одній фондовій біржі та ін.

Крім того, зміни, запропоновані законопроектом, направлені на удосконалення корпоративного законодавства: врегульовується питання проведення загальних зборів акціонерів, у тому числі питання щодо проведення зборів шляхом заочного голосування; пропонується запровадження позиції корпоративного секретаря акціонерного товариства; удосконалюється питання щодо реалізації акціонерами права вимоги обов’язкового викупу акціонерним товариством належних їм акцій тощо.

«Прийнятий законопроект є визначальним та необхідним для розвитку фондового ринку, оскільки дозволить досягти важливих цілей. Зокрема, його прийняття сприятиме підвищенню показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу», а також підвищенню відповідальності учасників фондового ринку та зменшенню маніпуляцій на фондовому ринку», – резюмував Голова регулятора.

За матеріалами  сайту НКЦПФР  http://nssmc.gov.ua

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств  №2037 вiд 17.01.2013р.

Обговорити на Форумi