Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
18.06.2018Інновації в корпоративному управлінні стали головною темою V Міжнародного форуму корпоративних секретарів

Інновації в корпоративному управлінні були в центрі уваги учасників ювілейного V Міжнародного форуму корпоративних секретарів, який відбувся 15 червня в Києві. Організаторами Форуму в черговий раз стали Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

В українських компаніях реального сектору економіки та банках інститут корпоративного секретаря застосовується вже досить широко. Чим прозоріше і зрозуміліше корпоративне управління, тим більше довіри компанія викликає у інвесторів. Саме тому оволодіння напрацюваннями як українських, так і зарубіжних колег важливо не тільки для розвитку самого корпоративного секретаря, а й для компанії в цілому.

У фокусі цьогорічного Форуму були зміни українського законодавства, імплементація світового та європейського досвіду корпоративного управління та оцінки рівня корпоративного управління, успішні кейси українських компаній.

«Цьогорічний Форум корпоративних секретарів – ювілейний, тому було вирішено підвести підсумки нашої попередньої діяльності, проаналізувати нинішню ситуацію і збудувати плани на майбутнє в незвичному для нас місці, а саме на теплоході на хвилях Дніпра», – наголосив голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв у привітанні учасників Форуму.

Близько 150 учасників зібралися для обміну досвідом і ознайомлення з інноваціями в сфері корпоративного управління. Серед них керівники компаній, корпоративні секретарі, юристи, спеціалісти консалтингових і аудиторських фірм, представники державних регуляторів та професійних об’єднань. Це найбільший в Україні бізнес-форум з питань корпоративного управління.

З вітальним словом до учасників Форуму звернувся голова Регіонального представництва IFC в Білорусі, Молдові та Україні Джейсон Пеллмар, наголосивши на важливості запровадження найновіших міжнародних практик корпоративного управління в Україні для підвищення інвестиційної привабливості українських компаній. Також він відмітив, що співпраця IFC і ПАКУ в царині розвитку корпоративного управління в Україні розпочалася ще у вересні 2013 р. з підписання Меморандуму про партнерство.

До участі у Форумі було запрошено представників ВСУ, НБУ, МЕРТ, НКЦПФР, які безпосередньо впливають на зміни в системі корпоративного управління в Україні. Дискутували на тему корпоративного законодавства в Україні, сучасних тенденцій, викликів і планів суддя КГС Верховного Суду, секретар судової палати з розгляду корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Ганна Вронська, Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олексій Перевезенцев, член Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку України Максим Лібанов, а також Олександр Бевз, директор Департаменту ліцензування Національного банку України. Під час свого виступу Ганна Вронська наголосила на важливості реформування та удосконалення корпоративного законодавства та зазначила, що новий Верховний Суд першочергово намагається прийти до єдиної судової практики.

«Ми дуже хочемо, щоб кожен суддя з першої інстанції розумів філософію законів та нормативно-правових актів, які він застосовує при винесенні рішень. Тому однією із задач ми ставимо для себе донесення цієї інформації та навчання суддів з першої та апеляційної інстанції робити це правильно», – зазначила суддя ВС. Олексій Перевезенцев наголосив на відсутності достатньо кваліфікованих незалежних директорів, які можуть бути обраними в наглядові ради державних підприємств. Максим Лібанов відмітив, що з прийняттям ряду законів реформи не завершилися, вони далі продовжуються. На сьогодні на порядку денному впровадження окремої статті про корпоративних секретарів в Закон України «Про акціонерні товариства».

«Більшість українських банків виконало норми прийнятого в кінці 2017 р. закону про призначення як мінімум трьох незалежних членів наглядової ради, однак залишається низка фінустанов, в яких обрання такої кількості директорів не відбулося», — повідомив Олександр Бевз. Крім того він зазначив, що проблемою у виконанні цієї норми закону є необхідність знайти як мінімум 246 кваліфікованих незалежних членів наглядової ради. За словами пана Бевза, для її вирішення регулятор спільно з Професійною асоціацією корпоративного управління восени 2018 р. планує організувати школу незалежних директорів.

Доцільність оцінки рівня корпоративного управління з’ясовував модератор наступної панелі Андрій Бойцун, радник з питань реформи державних підприємств і приватизації Стратегічної групи радників з підтримки реформ України (SAGSUR). Чому потрібно оцінювати раду директорів і чому це так важливо, розповіли Саймон Осборн, головний виконавчий директор Британського інституту корпоративного управління ICSA, та Бістра Боєва, член Консультативної групи з приватного сектору Глобального форуму з корпоративного управління IFC.

«В Україні за останні роки помітний прогрес у сфері корпоративного врядування. Наразі питання вже не в тому, що це таке і навіщо, а в тому, як запровадити кращі практики корпоративного врядування з максимальною користю для компанії, врахувавши і локальний контекст», – зазначив Володимир Ігонін, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери». Крім того, пан Ігонін анонсував старт спільного дослідження різних аспектів корпоративного врядування в Україні ПАКУ, Європейської Бізнес Асоціації, ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» та компанії Amrop Ukraine. 

Незмінною ключовою темою кожного форуму є обговорення діяльності корпоративного секретаря, особливостей роботи, аналізу проблем, а також розгляду тенденцій щодо позитивних змін в розвитку корпоративного управління в українських компаніях. Олег Журавльов, радник Голови Правління ПАКУ, зосередив увагу присутніх на основних тенденціях щодо розкриття інформації про винагороду членів рад директорів. Євген Петрик, директор компанії Емкон, зупинився на проблемах імплементації змін в корпоративному законодавстві, з якими постійно доводиться зіштовхуватися корпоративним секретарям в щоденній роботі.

В Україні набирає обертів реалізація великими компаніями процедури squeeze-out, а саме обов’язкового продажу власних акцій міноритарієм на вимогу мажоритарія. Практичним досвідом реалізації таких процесів та ролі в них корпоративного секретаря поділилася Тетяна Флерик, головний юрисконсульт департаменту з корпоративного управління ДТЕК. «Потрібно не бояться бути першим, змінювати на краще себе і навколишню дійсність. У наших силах зробити зміни позитивними і реальними, розвиваючи професіоналізм і накопичуючи дорогоцінний життєвий досвід», – відзначила вона.

Супроводжуючим елементом процедури є відкриття ескроу рахунків. Про особливості відкриття таких рахунків та перспективи їх використання розповів заступник директора департаменту корпоративних клієнтів ПАТ «КРЕДОБАНК» Андрій Тимчишин: «Наш банк, оцінивши вигоди ескроу рахунку для клієнтів, а також маючи досвід успішного використання цього банківського інструменту, пропонує скористатись такою послугою при реалізації процедури squeeze-out та при здійсненні інших господарських та торгових операцій».

«Важливість ролі корпоративного секретаря обумовлено низкою факторів. Корпоративні секретарі вносять значний вклад в імідж компанії в очах акціонерів та інших інвесторів – шляхом забезпечення взаємодії між компанією та її стейкхолдерами; в інформативне управління – шляхом надання доступу до корпоративних рішень та до інформації про діяльність компанії; в систему корпоративного управління – шляхом забезпечення належної підготовки, прийняття та виконання рішень на всіх рівнях корпоративного управління. На доповнення до високого рівня професійних навичок корпоративні секретарі повинні завжди дотримуватись незалежності суджень для того, щоб бути радником, якому довіряє як компанія так і її зовнішні стейкхолдери», – відмітила Марія Сухан, корпоративний секретар НАК «Нафтогаз України».

Завершив ділову програму Форуму Віктор Шулик, директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating. Він оприлюднив результати дослідження публічної практики корпоративного управління, яке вже третій рік спільно проводять ПАКУ і агентство IBI-Rating. Загалом було проаналізовано інформацію про 68 компаній, що працюють в Україні. Найбільший оціночний бал, у межах дослідження, набрала компанія ПАТ «Фармак». Корпоративний секретар підприємства, Юрій Сиротюк, отримав відзнаку за найкращу публічну практику корпоративного управління.

Кульмінацією Форуму стала яскрава і святкова церемонія оголошення результатів і нагородження переможця конкурсу «Корпоративний секретар року» за особисті професійні досягнення в сфері корпоративного управління в Україні. Переможцем конкурсу стала Тетяна Шестак, корпоративний секретар АБ «Укргазбанк». Лауреатами стали Оксана Пікуз, начальник відділу внутрішньо-правового забезпечення – корпоративний секретар АТ «ПІРЕУС БАНК МКБ» (03.2016-05.2018), та Тетяна Флерик, головний юрисконсульт ТОВ «ДТЕК». Також Тетяна Флерик була відзначена у спеціальній номінації «Новація року». Ірина Вареца, начальник управління корпоративних прав АТ «Укртрансгаз», отримала номінацію «Прагнення досконалості». Номінантами конкурсу також стали Олена Купецька, секретар правління/головний фахівець сектору правового супроводження корпоративної діяльності юридичного департаменту АТ «Укргазвидобування», та Ірина Шевчук, секретар корпоративний ПрАТ «КИЇВОБЛЕНЕРГО».

Наші партнери також вручили спеціальні призи переможцю: Олексій Поволоцький, в.о. директора з корпоративного управління, ризик-менеджменту та комплаєнс ТОВ «ДТЕК» вручив приз від  Академії ДТЕК та приз переможцю «За лідерство в корпоративному управлінні» вручила Тетяна Скуратовська, директор компанії Human Capital Ukraine. Родзинкою урочистого вечора та святкування дня Корпоративного секретаря стала вечірня прогулянка по Дніпру у супроводі концерту класичної музики Оркестру «Київ-Класик» під керівництвом народного артиста  України Германа Макаренка.

Організатори Форуму:

Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC)

Офіційний консалтинговий партнер: компанія Емкон

Офіційний енергетичний партнер: енергетична компанія «ДТЕК»

Офіційний навчальний партнер: Український інститут корпоративного управління

Партнери: ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», ПАТ «Кредобанк»,  компанія «ДМ», компанія Human Capital Ukraine.

Аналітичний патрнер: рейтингове агентство «IBI-Rating»

Спонсор коктейльного вечора: торгова марка Jack Daniel’s

Event-провайдер: Компанія Event Envoy.

За підтримки: НКЦПФРУ, ФДМУ, УАІБ, ПАРД, АПКБУ, НДУ, Незалежної асоціації банків України, ЛСОУ.

Генеральний інформаційний партнер: РБК-Україна.  Юридичний медіа партнер: Юридична газета. Медіа партнери: finpost.com.ua, Business Ukraine magazine.