Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
13.06.2016Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв представив бачення Комісії щодо реалізації корпоративної реформи в Україні

Виступаючи на відкритті III Міжнародного форуму корпоративних секретарів «Україна корпоративна: досягнення, виклики, плани» Тимур Хромаєв, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), розповів про хід реалізації реформи корпоративного управління та законодавчі і нормативні новації в правовому полі України.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ФОРУМ

«Минулого року ми ставили перед собою такі завдання – перейти на новий рівень регулювання і нагляду за ринком, дати йому нові інструменти, підвищити його прозорість, удосконалити існуючі механізми захисту прав інвесторів, перезавантажити інфраструктуру, підвищити стандарти біржової торгівлі та депозитарного обліку. І рік тому нам здавалося, що ці зміни можна реалізувати значно швидше», – розповів пан Хромаєв.

В то же час він зауважив, що швидкість реформ можна співвідносити зі швидкістю зміни поведінки учасників ринку і їх відношенню до ринку. «Ще рік тому багато речей сприймалися на ринку зі скепсисом, а сьогодні вони здаються більш реальними», – зауважив голова регулятора.

За його словами, Комісія за минулий рік істотно очистила ринок від такого явища як фіктивні цінні папери. «І ця робота продовжується. Адже інвестори масово не повернуться на ринок, поки зловживання матимуть такі значні масштаби», – додав голова державного регулятора.

За словами пана Хромаєва, регулятор багато уваги приділяє законодавчій та нормотворчій роботі, імплементації базових європейських директив. Стосовно сфери корпоративного управління. Голова НКЦПФР відмітив такі важливі напрацювання як законопроект про корпоративні договори, законопроект про підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах («сквіз-аут»), законопроект, який вирішить проблему сплячих акціонерів тощо.

«Ми постійно отримуємо багато інформації, досвіду від колег з європейських регуляторів, рівень нашої взаємодії із ними зростає. Мова йде не тільки про ринки Польщі та Чехії, а й Німеччини, Швеції, Голландії. Корпоративне управління є одним з ключових елементів нагляду за ринком цінних паперів, саме тому ми приділяємо і будемо приділяти цьому питанню багато уваги», – резюмував голова регулятора ринку цінних паперів.

Учасники форуму обговорили хід реалізації реформи корпоративного управління і запровадження інституту корпоративного секретаря в акціонерних товариствах, а також нормативні новації у національному правовому полі, передовий міжнародний досвід в цій сфері. Визнані авторитети у професійному співтоваристві поділилися своїм баченням щодо вимог до кандидатури корпоративного секретаря, його ролі у компанії, зони відповідальності та показників ефективності роботи.

За матеріаламиНКЦПФР та ПАКУ