Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
08.07.2015Чому не давати хабарі може бути вигідно?

Секція юрисконсультів Асоціації правників України провела спільно з Професійною асоціацією корпоративного управління круглий стіл з антикорупційного комплаєнсу.

Модератором на засіданні виступила Наталія Лиса, член Правління АПУ, координатор Секції юрисконсультів. Своїми порадами з колегами діливсяОлександр Окунєв,голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління.

«Дуже поширена думка, що успішно вести бізнес в Україні, не здійснюючи корупційних діянь неможливо. Далеко не всіма розуміються реальні вигоди неухильного дотримання міжнародних антикорупційних стандартів, які є реальною альтернативою сумнівних «переваг» корупційної практики», – зазначила Наталія Лиса, директор з юридичних питань ТОВ «Данон».

«Події останніх двох років свідчать про те, що Україна повертає всій вектор розвитку зі сходу на захід, що неминуче призведе до кардинальної зміни низки глобальних трендів, які визначатимуть успішність бізнесу в країні. Один з таких трендів – ставлення до корупції», – зазначив Олександр Окунєв.

За його словами, наразі зберігаються стійкі тренди, серед яких: збільшення відповідальності та розміру штрафів, активізація міжнародного співробітництва, порушення справ в іноземних юрисдикціях після врегулювання позовів DOJ та SEC. Окрім того, зберігається тенденція до кримінального переслідування службових (фізичних) осіб за діяння значної давнини. З іншого боку, наявність ефективної антикорупційної програми захищає від відповідальності, співпраця з владою і наявність системи комплаєнсу являються аргументами для зменшення розміру штрафів.

Звертаючись до юрисконсультів він, перш за все, порадив пояснювати керівництву своїх компаній, чому не давати хабарі може бути вигідним для компанії. Адже саме менеджмент, за його словами, визначає політику компанії, зокрема, і в питаннях взаємодії з державними органами.

А вигідним це може бути з таких причин. По перше, це – відсутність залежності від персоналій керівників державних органів – податкової, регуляторів. «Щойно ви перестає давати хабарі – вам стає байдуже, хто керівник». При цьому, Олександр Окунєв розвіяв міф про збільшення кількості перевірок: розглядайте довгострокову перспективу, вони приходять з конкретною метою, а не для того, щоб створювати собі проблеми і судитися.

Відмова давати хабарі забезпечує особисту безпеку керівника компанії та її співробітників. «Матеріали, зібрані прокуратурою, цілком можливо, за допомоги конкурентів, можуть матеріалізуватись в будь-який момент», – застеріг пан Окунєв.

Вирішення справ шляхом дачі хабара може призвести до скандалів, втрати репутації та іноземних клієнтів. Тут мається на увазі і допуск до закордонних тендерів на державні закупівлі і можливості партнерських відносин із західними країнами. Так, адже за UK Bribery Act компанії британської юрисдикції несуть відповідальність і за своїх контрагентів по всьому світі. Інше важливе питання – за скільки і кому можна буде продати бізнес: раз є корупція, то бізнес є неефективним без неї.

За матеріалами Асоціації правників України