Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
08.06.2015Відбувся семінар з актуальних питань депозитарної системи України

 

21 листопада в Києві зустрілися спеціалісти з цінних паперів та юристи провідних українських компаній і взяли участь у практикумі «Депозитарна система України: нове законодавство та практика застосування. Захід вдруге проводився з метою обговорення атуальних питань, що стосуються взаємодії емітентів цінних паперів з депозитарною системою України.

Відкриваючи семінар, голова Правління ПАКУ Олександр Окунєввідмітив, що Асоціація постійно працює над запитами наших членів та учасників заходів стосовно діяльності акціонерних товариств у відповідності з чинним законодавством і допомагає отримати відповіді на численні запитання на подібних заходах.

Перспективам розвитку депозитарної системи України був присвячений виступ Євгена Петрика, директора компанії “ЕМКОН”, члена Правління Асоціації. Пан Петрик прокоментував напрямки розвитку депозитарної системи, передбачені проектом Коаліційної угоди Верховної Ради України 8-го скликання та проектом Програми НКЦПФР розвитку фондового ринку на 2015-2017 роки, а також звернув увагу на деякі проблеми в роботі депозитарної системи, які можуть вплинути на діяльність емітентів цінних паперів.

Ірина Курочкіна, директор Департаменту регулювання депозитарної і клірингової діяльності НКЦПФР, розповіла про нормативне врегулювання питань функціонування депозитарної системи України, а саме по роботі Центрального депозитарію та депозитарних установ, порядку отримання реєстрів, виплати дивідендів, а також вимог щодо обов’язкового відкриття акціонерами рахунків в депозитарних установах і наслідків невиконання цієї вимоги.

Директор Департаменту операційної діяльності НДУ Марина Адамовська визначила складні питання взаємодії емітента та Національного депозитарію України й розповіла про їх практичне вирішення. Учасників особливо цікавили питання виплати дивідендів, права акціонера на участь у ЗЗА, якщо він не відкрив рахунки, і порядок відображення інформації про таких акціонерів у реєстрах, які видає НДУ, порядок взаємодії з НДУ в разі скликання ЗЗА на вимогу власників 10 і більше відсотків акцій.

Процедурі відновлення системи реєстру для переведення випуску цінних паперів у бездокументарну форму був присвячений виступ Ганни Артикульної, представника компанії “ЕМКОН”, члена Асоціації.

Під час практикуму учасники мали змогу отримати відповіді на питання, які були надіслані заздалегідь, також уточнити потрібну інформацію під час сесій питань та відповідей, а також поділитися своїм досвідом під час обговорень з колегами-представниками компаній ПАТ “ПУМБ”, ПАТ “Універсал Банк”, ПАТ “Укрсоцбанк”, ПАТ “БТА БАНК”, ПАТ “ЕМАЛЬХІМПРОМ”, ПАТ “ЄВРАЗ Дніпродзержинський КХЗ”, ПАТ “ДНІПРОВСЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ іменіФ.Е.ДЗЕРЖИНСЬКОГО”, ТОВ “ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА”, ПАТ “Інтерпайп НТЗ”, ПАТ “Смілянський машинобудівний завод”, ПАТ “Одеський припортовий завод”,  ПАТ “Черкасиобленерго”, ПАТ “Миколаївобленерго”, ПАТ “Укртелеком”, АТ “Галичфарм”, ПАТ “Лубнифарм”, ПрАТ “МЕТЛАЙФ”, ПрАТ “ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя”, Baker & McKenzie – CIS, Limited, ТОВ “Глобал Кастодіан”,ТОВ ЮФ “ЧАС “Ч”.

ФОТОЗВІТ

  <