Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
07.07.2016Українські компанії впроваджують антикорупційний комплаєнс: коментарі учасників семінару ПАКУ

Приватні та державні компанії в Україні демонструють перші успіхи у впровадженні інструментів антикорупційного комплаєнс. Проте, існуючі елементи потребують доопрацювання з урахуванням міжнародного досвіду та українських реалій.Про це свідчать коментарі учасників семінару з антикорупційного комплаєнс для бізнесу, який відбувся 6 липня 2016 року в Києві.Організатори – ПАКУ і Центр міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

У дискусії взяли участь представники ДП “Укрметртестстандарт”, ПАТ “Укрзалізниця”, ТОВ “Карбон Інвест”, АТ”Чумак”, Державне підприємство “Центр з сертифікації будівельних матеріалів, виробів та конструкцій”, ТОВ “ІГК Сервісез Україна”,ТОВ “СІНІАТ”, ПАТ “КРИВОРІЖАГЛОБУД”, Корпорація “Індустріальна Спілка Донбасу”, ТОВ “Мегатекс”, ДП “Одеський авіаційний завод”, Укрпродукт Груп, ПАТ “Київгаз”, ПАТ Акціонерний Банк “УКРГАЗБАНК”, ПАТ “Західукрвибухпром”, ТОВ “CDA Real Estate”, ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України”, ТОВ “К’юбі Технолоджі”, ПАТ “Страхова компанія “АХА Страхування”, ТОВ “БА ЄВРОПЄАН ТЕХНІКС”, ПАТ “Страхова група “ТАС”, ТОВ «Кінстеллар», ПАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ПРОВІДНА», ПАТ “НАСК “ОРАНТА”, АТ “Райффайзен Банк Аваль”, ПрАТ “Страхова компанія “УНІКА”, Підприємство з іноземними інвестиціями “Гленкор Грейн Україна”, ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”, ТОВ “Мілленіум Ессет Менеджмент”, ТОВ “Данон Дніпро” та інші.

Юрій Колбасов, ДП “Одеський авіаційний завод”

Я на заводі працюю з 1 вересня 2015 року на посаді спеціаліста з комплаєнс контролю. Так, 20 грудня минулого року на заводі вже була прийнята антикорупційна програма, якою я опікуюсь. У свою чергу, наші юристи, економісти, співробітники відділу безпеки і заступник генерального директора допомагали і консультували кожен у своєму напрямку. Разом вийшло близько 30 аркушів, які затвердили відразу ж на загальних зборах акцінеров.

Уже в цьому році, відповідно до одного з пунктів нашої антикорупційної програми, був створений кодекс етики. У генерального директора спочатку були питання: навіщо взагалі це потрібно? На це ми пояснили, що документ розроблений на виконання положень Закону України “Про протидію корупції”, тому він також був затверджений, правда, з третьої спроби.

Ще один документ, який я розробив – це виробничі інструкції з корпоративних відносин. Вони вже не викликали запитань і були затверджені на зборах з першого ж заходу. Так що тепер у нас на заводі все працює. А сьогоднішній семінар ПАКУ мені допоміг більш детально зрозуміти що це таке і які можуть бути додаткові комплаєнс-інструменти.

Серед моїх пропозицій: в рамках програми підготовки комплаєнс-офіцерів, яка запланована на осінь 2016 року, порівняти вже діючі програми українських державних і приватних підприємств. Як у кого справи, які аналізи і звітності, і як часто робляться. Обмін досвідом сьогодні дуже важливий, і ми сподіваємося на допомогу Асоціації та CIPE для встановлення такої комунікації.

Денис Трушков, ОП “Южноукраїнська атомна електростанція”

На мій погляд, цей семінар дуже корисний для українського бізнесу, як якийсь лікнеп для тих, хто ще не впроваджував антикорупційні програми. Як начальник відділу протидії корупції розповім, що у нас цілий штат у складі 5 чоловік на підприємстві вже сформований для впровадження антикорупційного законодавства в умовах нашої роботи. Тобто у нас вже півтора року як працюють, так звані, “комплаєнс-офіцери” – уповноважені з антикорупційної програми.

Вже давно у нас був впроваджений кодекс корпоративної етики, комплаєнс-політика компанії, яка була доведена до всіх структурних підрозділів. В тому числі, були розроблені аналогічні документи на місцях. І ми постійно доводимо до персоналу основи антикорупційного законодавства, розповідаємо, що таке комплаєнс-політика і як дотримуватися кодексу корпоративної етики на регулярних тренінгах.

Роман Скочко, АТ «Райффайзен Банк Аваль»

У темі комплаєнс я вже кілька років. Але ось конкретно щодо антикорупційного комплаєнс сьогодні отримав більш структуровані знання, так що все стало на свої місця. У нас в банку вже є лінія довіри, кодекс професійної поведінки та ще деякі елементи. Але, безумовно, вони не ідеальні, тому ми постійно відстежуємо зміни законодавства. Крім того, постійно відвідуємо семінари, які дуже корисні для вдосконалення вже існуючих комплаєнс-елементів банку.

Ярослав Безносюк, ПАТ “Укрзалізниця”

Думаю, що антикорупційний комплаєнс і для бізнесу, і для державних підприємств – це дуже актуально. У нас антикорупційна програма вже є, вона була затверджена керівництвом компанії і працює.

Для ефективної роботи цих інструментів потрібно їх не тільки впроваджувати, як правильно сказав Олександр Окунєв, на папері. А необхідно реально цим займатися і постійно працювати над удосконаленням. Напевно, мінімум років 5 знадобитися українському бізнесу, щоб усвідомити це повною мірою і запустити дієву систему боротьби з корупцією.

Проте, в сегменті малого і середнього бізнесу антикорупційний комплаєнс мало розвинений на даному етапі. Для забезпечення конкурентоспроможності українського МСБ буде потрібна тривала інформаційно-просвітницька робота щодо світових стандартів роботи і корпоративних взаємовідносин.

Тетяна Чеховець, Житомирське регіональне відділення Українського союзу промисловців і підприємців

Мені сподобалося, для себе дуже багато чого дізналася нового. Я приїхала з Житомира і жодного разу не пошкодувала про це. Дізналася, що, виявляється, компаніям уже обов’язково впроваджувати антикорупційні програми, так що рано чи пізно, в будь-якій компанії повинні бути інструменти комплаєнс. Далі вже будемо дивитися, як воно насправді працюватиме.

Я представляю велику асоціацію бізнесу – Житомирське регіональне відділення Союзу промисловців і підприємців. Тепер ми зможемо аналізувати серед наших членів у кого є дані антикорупційні програми, а кому буде потрібна допомога з імплементацією. Судячи зі свого досвіду, серед наших членів реально мало підприємств, у яких ці інструменти працюють. Тому що в основному це “тренд” для великих компаній і корпорацій, а ми об’єднуємо швидше сектор малого та середнього бізнесу. Тому спасибі Професійній асоціації корпоративного управління за отримані знання, будемо посильно поширювати їх серед наших членів.


Підсумки 10 семінарів проекту CIPE в Україні на тему антикорупційного комплаєнс підбив голова Правління ПАКУ, провідний тренер програми Олександр Окунєв:

Нагадаємо, заходи проекту CIPE «Зміцнення антикорупційного комплаєнс в бізнесі» покликані допомогти українським компаніям і держслужбовцям виконати вимоги розділу Х Закону України «Про запобігання корупції», який набув чинності 26 квітня 2015 року. Згідно зі статтею 62, усі державні компанії та комунальні підприємства, а також більшість господарських товариств зобов’язані затвердити антикорупційну програму.