Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
14.07.2017Нові зміни у корпоративному законодавстві розглянули в ПАКУ

Досвідчені фахівці у сфері корпоративних відносин зібралися 12 липня 2017 року у Професійній асоціації корпоративного управління (ПАКУ) для обговорення найновіших змін у корпоративному законодавстві, що відбулися у 2017р., та їх впливу на діяльність акціонерного товариства. Організаторами виступили Український інститут корпоративного управління та ПАКУ.

4 червня 2017 року набув чинності довгоочікуваний фахівцями Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» (далі – Закон) від 23 березня 2017 року № 1983-VIII (так званий «Закон про Squeeze out»), який відкриває, по суті, нову еру у корпоративних відносинах. Вже сьогодні акціонер (група акціонерів), що набули права власності на певну кількість акцій, з одного боку, мають право примусово «витіснити» решту акціонерів, з іншого боку – зобов’язані придбати в таких акціонерів на їх вимогу акції за ринковою вартістю.

Відкриваючи семінар, голова Правління ПАКУ Олександр Окунєв зауважив, що «застосування цього Закону призведе до вирішення проблеми «сплячих» акціонерів, надасть контролюючим акціонерам більш ефективно використовувати кошти товариств, більш активно залучати інвестиції, а дрібним акціонерам – нарешті достойно вийти з товариств, отримавши гідну вартість належних їм акцій. Але корпоративні процедури, передбачені Законом про Squeeze out, є для України новими, до їх застосування треба серйозно підготуватися».

У першій половині дня Олександр Окунєв проаналізував новели Закону, що не стосувалися процедури Squeeze out, адже Закон вніс зміни в 24! нормативні документи. Зокрема, обговорили нові «пільги» АТ при зміні найменування у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням в інше господарське товариство (дозвільні документи, ліцензії, документи на право користуватися землею, програми, регламенти, погодження, методики, інструкції тощо); виділили додаткові повноваження НКЦПФР з контролю дотримання вимог законодавства, що регулює корпоративні відносини; розібралися з новими визначеннями («домінуючий контрольний пакет акцій»; «значний контрольний пакет акцій»; «опосередковане набуття права власності»; «особи, що діють спільно»; «контроль»), а також з правочинами, щодо вчинення яких є заінтересованість.

Багато уточнень виникло в учасників стосовно вимог щодо інформації про власників пакетів акцій; вимог до річної інформації емітента; додаткових випадках розкриття особливої інформації емітента.

З детальним визначенням та загальним порядком дій процедур Squeeze out та Sell out з учасниками поділився Максим Лібанов, директор Департаменту стратегії розвитку фондового ринку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Додатково учасники заходу з’ясували особливості визначення ринкової вартості акцій порівняно із загальноприйнятим, порядок дій у «перехідний період» і наслідки недотримання вимог Закону, отримавши вичерпні відповіді на свої питання.

«Для того, щоб запустити процедуру Squeeze out, необхідно буде показати структуру власності, тобто яким чином збираються 95% акцій. Комісія з цінних паперів у відповідності до положень Закону уже розробила нормативний документ, що буде регламентувати опис структури власності і планує його затвердити своїм рішенням як окремий документ, з яким можна буде ознайомитись наступного тижня на сайті Комісії», – розповів про плани НКЦПФР Максим Лібанов.

Учасники семінару мали змогу задати й інші питання щодо вимог Закону та висловили подяку за надану структуровану інформацію.

«Інформація цікава, зрозуміла,отримала відповіді на мої питання в повному обсязі» (Ірина Ковальова, ПрАТ «Страхова компанія «Євроінс Україна»)

«Дякую за масштабну інформацію, яка надихає та наводить порядок в прийнятті відповідних рішень» (Тетяна Грабовська, ПрАТ «Сьогодні Мультимедія»)

«Очень тщательно проработан материал для презентации. Докладчики дали исчерпывающие ответы на вопросы участников» (Тетяна Мороко, ПАТ «Бель Шостка Україна»)

Наступний семінар заплановано на 29 вересня 2017 р. Реєстрацію вже відкрито. Детальніше на нашому сайті.