Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
12.11.2016Антикорупційний комплаєнс стане конкурентною перевагою компаній в Україні

Перша в Україні міжнародна конференція про шляхи боротьби з корупцією в приватному секторі: «Антикорупційний комплаєнс в бізнесі: міжнародний досвід та українська практика» відбулася 11 листопада 2016 року в Києві.

Захід став важливою віхою в реалізації проекту Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) «Зміцнення антикорупційного комплаєнс в бізнесі», який реалізується Професійною асоціацією корпоративного управління (ПАКУ) протягом 2015-2016 років з метою допомоги українському бізнесу і державним службовцям виконати вимоги розділу Х Закону України «Про запобігання корупції».

За словами ініціатора заходу, голови Правління ПАКУ Олександра Окунєва, саме впровадження стандартів і процедур антикорупційного комплаєнс на підприємствах допоможе українським компаніям стати конкурентними в сприйнятті міжнародних партнерів:

«Підтримуючи цю програму, американські партнери в особі CIPE прагнуть досягти відчутних результатів щодо мінімізації ризиків корупційних проявів у вітчизняному бізнесі. Адже за будь-які порушення контрагентів за межами США їх компаніям доводиться відповідати власною репутацією і грошима. Тому ПАКУ за підтримки CIPE продовжує готувати генерацію українських комплаєнс-офіцерів, які забезпечать дотримання антикорупційних правил і, в результаті, підвищать конкурентоспроможність українського бізнесу на зарубіжних ринках», – прокоментував Олександр Окунєв.

Конференція зібрала на єдиному дискусійному майданчику провідних фахівців з впровадження антикорупційних політик в державних і приватних компаніях для обговорення законодавчих аспектів регулювання в даній сфері, а також українські та зарубіжні практики реалізації окремих аспектів комплаєнс-програм. Організатором виступила Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

На першій сесії конференції, модератором якої виступив Президент Американської Торгівельної Палати в Україні (АСС) Андрій Гундер, член Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Скопич і провідні профільні експерти обговорили аспекти державного регулювання питань боротьби з корупцією в бізнесі в Україні та інших державах.

«Основна функція Агентства – превентивна, а не покарання і репресії. Фактично, нашим завданням є мінімізація корупційних ризиків. Із загальних планів на наступний рік: доопрацювання реєстру електронних декларацій, забезпечення доступу до різноманітних баз даних державних установ, синхронізація і автоматизація цього процесу, а також доопрацювання антикорупційного законодавства», – розповів член НАЗК Олександр Скопич.

Огляд ситуації в Україні з точки зору міжнародного співтовариства презентував голова Робочої групи ОЕСР по боротьбі з хабарництвом в міжнародних ділових операціях Драго Кос. Він відзначив позитивні зміни в країні за останні два роки, проте, констатував, що дуже багато чого ще потребує вдосконалення й адаптації.

«Україна побила всі рекорди за кількістю інституцій, які займаються викоріненням корупції, в чому обійшла навіть Чорногорію. Тим не менш, вона продовжує залишатися на нижчих позиціях рейтингів прозорості ведення бізнесу, значить, щось іде не так. Ми уважно стежимо, як НАЗК намагається запустити свою роботу і сподіваємося, що в наступному році ми зможемо вже обговорювати конкретні результати роботи Агентства», – заявив Драго Кос.

Спікери другої сесії обговорили чинні міжнародні стандарти антикорупційного комплаєнс у бізнесі. Про Британський Закон про запобігання корупції розповіла керівник практики вирішення спорів компанії DLA Piper Ольга Ворожбит. Про «Закон про корупцію за кордоном» (FCPA) – радник компанії Baker & McKenzie Мар’яна Марчук. Реальні приклади розслідування кейсів щодо порушення корупційного законодавства і практичні поради для українських компаній надала представник KPMG в Україні Олівія Елісон.

Модератор другої сесії, директор міжрегіональних програм CIPE в Вашингтоні Анна Компанек описала основні принципи проекту стандарту ISO 37001, який передбачає стандартизацію антикорупційних заходів у компаніях, а також акцентувала увагу учасників на вигодах і обмеженнях цього документа.

На думку експерта CIPE, стандарт ISO 37001 може стати ефективним інструментом для запобігання хабарництва та вже сьогодні затребуваний профільними фахівцями. Але відчутні результати, за словами Анни Компанек, потребують часу, оскільки необхідні переклад документів, узгодження з національною владою та реальна робота з ринком.

Третя і четверта сесії конференції були присвячені українському досвіду впровадження антикорупційних програм, які були з інтересом сприйняті аудиторією. Кращі практики презентували Олексій Поволоцький, керівник Департаменту з корпоративного управління / корпоративний секретар холдингової компанії Групи ДТЕК, Юрій Войціцький, комплаєнс-офіцер ДТЕК, Ольга Шенк, старший юрист компанії CMS Cameron McKenna, Тетяна Кирик, комплаєнс директор ПрАТ «Київстар», Богдан Крук, корпоративний секретар ПАТ «Ідея Банк», Тарас Кислий, керівник практики антикорупційного комплаєнс ЄПАП Україна, Орест Стасюк, юрист практики кримінального права ЄПАП Україна і Данило Глоба, заступник директора з правових питань IT-компанії «Ю-Контрол».

Кращі міжнародні та вітчизняні практики впровадження антикорупційних інструментів у приватному секторі ПАКУ узагальнила і регулярно презентує на 5-денній навчальній Програмі підготовки уповноважених за реалізацію антикорупційної програми (комплаєнс-офіцерів). Дві такі програми вже відбулися в Києві восени 2016 року. На даний момент проводиться реєстрація фахівців для участі в таких програмах у 2017 році.

Крім того, ПАКУ проводить корпоративні тренінги з впровадження стандарту ISO 37001, а також іншим аспектам впровадження в компанії антикорупційної програми та її окремих елементів.

Контактна особа: Ірина Біляченко – тел. +38 (044) 22-88-759, 278-12-52, info@cgpa.com.ua