Увійти|Реєстрація

м.Київ, вул. Володимирська, 23

info@cgpa.com.ua

Підписатись на новини
14.09.2015Антикорупційний комплаенс – завершальний семінар Проекту USAID відбувся в Києві

Скільки може втратити компанія в разі викриття в корупції? Як служба комплаенс може захистити бізнес від “неприємних сюрпризів”? Що повинен знати фахівець з антикорупційного комплаенс у державних компаніях та приватному бізнесі?

Ці та інші питання сьогодні розібрали учасники семінару від Проекту USAID “Впевнений бізнес – заможна громада” в Національній академії наук України під керівництвом голови правління Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ) Олександра Окунєва.

Організаторами завершального четвертого семінару з антикорупційного комплаенс в рамках програми Проекту USAID виступили Центр міжнародного приватного підприємництва (CIPE) і ПАКУ, за участі профільних міжнародних експертів у сфері протидії корупції.

Учасники прослухали лекцію про те, які ризики для бізнесу несе відсутність продуманої стратегії комплаенс в контексті нового Закону України “Про протидію корупції”, а також отримали роздаткові матеріали з презентаціями доповідачів.

Отримані знання майбутні комплаенс-офіцери зможуть імплементувати при розробці антикорупційних програм в бізнесі і держустановах, оскільки більшість із вже існуючих були розроблені закордоном та вимагають суттєвої переробки з метою адаптації до українського законодавства.

Думки учасників семінару:

Дмитро Хоменко, начальник управління загальноправової роботи Юридичного департаменту ПАТ “НАК” Нафтогаз України”

Зараз на державному рівні впроваджуються заходи щодо запобігання корупції та боротьби з нею.

У нас в компанії запроваджено систему запобігання корупції. На даному етапі це лише теоретичні знання, але, сподіваюсь, у подальшому буде і практичний досвід. Якщо буде ефективно – будемо виходити з ініціативою. Зокрема, на рівень Міністерства палива та енергетики, щодо запровадження антикорупційних заходів не тільки в НАК “Нафтогаз Україна”, а й у паливно-енергетичному комплексі вцілому.

Олена Левченко, завідувач сектором з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства охорони здоров’я України

З боку нашого органу, для мене на сьогодні ця тема цікава, оскільки нам будуть подавати пропозиції учасники конкурсних торгів, котрі повинні будуть містити антикорупційні програми. На семінарі хочу дізнатися якими ці програми мають бути, а також як визначити виконуються вони на практиці, чи ні.

Так як ми повинні будемо проводити оцінку цих документі, для мене актуально було почути принципи формування таких антикорупційних програм, як їх писати і як взагалі оцінювати корупційні ризики. На семінарі все було дуже цікаво і зрозуміло, мені сподобалося.

Павло Овчар, спеціаліст відділу отпімізаціі операційних витрат ПАТ “Криворізький залізорудний комбінат”

Для нас в Кривому Розі ця тема з розробки єдиної програми антикорупційного комплаенс – нова. Безумовно, цей напрямок розвивається: у нас вже є гаряча лінія, лінія довіри. Закупівлі у нас всі проводяться за тендерними процедурами, що підкреслює актуальність розробки такої програми протидії корупції.

Семінаром я дуже задоволений, оскільки були озвучені реальні приклади. Тренер веде дискусію дуже динамічно, так би мовити, не заснеш. Мені подобається.
Віра Приходько, заступник генерального директора з економіки, безпеки та юридичних питань ДП “Буревісник”
Я вважаю, що такі семінари категорично необхідні. Особливо зараз, коли ми знаходимося на стадії глобального переходу та переорієнтації на шляху до нового сучасного європейського способу ведення бізнесу – такі знання просто необхідні.
Антикорупційні програми у нас є, але, на даний момент, недостатньо систематизовані. Ми стикаємося з деякими труднощами в нашому законодавстві, бо дуже багато норм, особливо підзаконних актів, часто вступають у протиріччя одна з одною.

Тому такі семінари – це своєрідний “лоцман”, який йде перед нами, вказуючи напрямок для руху. Я вважаю, що потрібно повертатися обличчям до проблеми корупції. Адже, можливо, ми знизу, від бізнесу, підштовхнемо нашу Верховну Раду і Антикорупційне Бюро до ліквідації корупції не на словах, а на ділі. Я задоволена, що я беру участь у сьогоднішньому заході.

За матеріалами МСБ