Увійти|Реєстрація

Kyiv, Volodymyrska street, 23

info@cgpa.com.ua

Subscribe to news
06.06.2015У рамках «Січневих зустрічей корпоративних директорів – 2013» в Стамбулі пройшла конференція «Актуальні питання корпоративного управління та діяльність рад директорів»

Конференція організована Українським інститутом корпоративного управління у співпраці з Асоціацією корпоративного управління Туреччини (TKYD), партнерами події виступили компанії Baker Tilly Ukraine та Arzinger. У роботі конференції взяли участь члени рад директорів з України, Туреччини, Узбекистану, Білорусі, представники Міжнародної фінансової корпорації. Конференція стала першою подібною подією в регіоні.

На відкритті конференції виступили Олександр Окунєв, голова правління Професійної асоціації корпоративного управління, Гюрай Карачар, координатор Асоціації корпоративного управління Туреччини і Владислава Рябота, керівник проектів IFC.

Першу сесію «Реформи корпоративних відносин, фінансові ринки, іноземні інвестиції та діяльність рад директорів» провели Олександр Окунєв і д-р Мурат Догу, віце-президент з фінансів Dogan Holding, член ради TKYD та керівник групи розробників Принципів корпоративного управління для турецьких компаній (на фото – праворуч ).

Олександр Окунєв у своєму виступі назвав ключові проблеми сьогодення у корпоративних відносинах та інвестиційному кліматі в Україні. Незважаючи на низку негативних тенденцій і останні місця країни в рейтингах інвестиційного клімату, існують і певні приводи для оптимізму.

Д-р Мурат Догу розповів про сучасні тенденції корпоративного управління в Туреччині. Минулого року Capital Markets Board (турецький регулятор фондового ринку) прийняв низку вимог до публічних компаніям (20 принципів корпоративного управління), які покликані підвищити якість корпоративного управління. Зокрема, посади голови ради і виконавчого керівника компанії повинні займати різні люди, одну третину членів рад (не менше двох осіб) повинні складати незалежні директори, більшість у складі рад повинні складати невиконавчі директора, підвищено вимоги до розкриття інформації, в т.ч. на веб-сайтах компаній.

Д-р Догу зазначив спільність багатьох проблем, що існують в Україні та Туреччині. Обидві країни зацікавлені в залученні зарубіжних інвестицій. І в одній, і в іншій країні все ще існує безліч проблем у галузі корпоративного управління, зокрема , тільки невелика частка приватних і сімейних компаній розуміють важливість побудови системи корпоративного управління для стійкості бізнесу та залучення інвестицій.

У той же час, існують і суттєві відмінності між Україною та Туреччиною. Турецькі компанії, на відміну від українських, залучають капітал у першу чергу на внутрішньому ринку. Вже зараз у лістингу Стамбульської біржі знаходиться більше 400 турецьких публічних компаній. На біржі розміщуються акції саме турецьких компаній, а не холдингів, розташованих у зарубіжних юрисдикціях.

У роботі конференції взяв участь пан Мустафа Балтачі, виконавчий віце-президент Стамбульської біржі (IMKB, Borsa Istanbul). Пан Балтачі розповів про розвиток Стамбульської біржі й плани створення найбільшого фінансового центру в Стамбулі. Нещодавно Istanbul Stock Exchange було перейменовано в Borsa Istanbul, що відображає плани консолідації всієї біржової торгівлі в Туреччині на цій біржі. Borsa Istanbul сьогодні здійснює процес «demutualization» – перетворення з membership organization в акціонерне товариство і поглинає інші турецькі біржі, стає головним центром торгівлі державними та корпоративними облігаціями, акціями, товарами та деривативами.

Вже сьогодні денний оборот біржі складає більше 15 мільярдів доларів. В якості конкурентів Стамбульської біржі в боротьбі за роль фінансового центру пан Балтачі назвав Москву і Дубай, але у Стамбула є явні конкурентні переваги – географічне положення та ліквідність ринку. Стамбульська біржа розраховує на значне зростання бази інвесторів як за рахунок міжнародних інвесторів, так і за рахунок турецьких пенсійних фондів – у результаті проведення пенсійної реформи в Туреччині. Що стосується залучення емітентів з Центральної та Східної Європи, то це сьогодні не входить до числа ключових пріоритетів для Стамбульської біржі.

На другій сесії «Сімейний бізнес: система корпоративного управління для сталого розвитку та досвід роботи рад директорів» виступили д-р Йілмаз Аргуден, президент ARGE Consulting та Rotschild Turkiye, й Владислава Рябота, керівник проектів з корпоративного управління Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Д-р Аргуден почав свій виступ з тези про те, що governance важливе для будь-якої організації, не тільки для публічних компаній, але й для сімейного бізнесу, громадських організацій та державних компаній. «Система корпоративного управління – це довіра, для того щоб отримати ресурси від інших, необхідно сформувати довіру». Корпоративне управління – це спосіб формування такої довіри. Д-р Аргуден сформулював «сім принципів корпоративного управління Аргудена»: 1. Послідовність (люди повинні очікувати від вас послідовного поведінки), 2. Відповідальність (довіряти можна відповідальним людям і організаціям), 3. Підзвітність, 4. Справедливість, 5. Прозорість, 6. Ефективність, 7. Реалізація.

Д-р Аргуден навів приклади турецьких компаній, що успішно побудували ефективну систему корпоративного управління , зокрема, приклад сім’ї Коч (на сьогодні найбільший турецький холдинг). Ключовий фокус Коч протягом тривалого часу був на інституціоналізації бізнесу, зниженні залежності від персоналій, формуванні довіри до організації в цілому. Створення дієвої системи корпоративного управління, розподіл функцій менеджменту і контролю, готовність слідувати прийнятим принципам корпоративного управління «навіть коли це неприємно» дозволило створити один з найбільших і найбільш стійких холдингів у Туреччині.

Владислава Рябота у своєму виступі зупинилася на питаннях оцінки корпоративного управління з точки зору інвестора. Міжнародна фінансова корпорація у відповідності з власною методикою оцінює рівень корпоративного управління кожної компанії – об’єкта інвестицій. З часом методику МФК стали використовувати й багато інших інвесторів, оскільки вона дає інвестору можливість адекватно оцінити ризики, пов’язані з корпоративним управлінням. Методика важлива не тільки у відносинах з інвесторами, але і як інструмент, що дозволяє компанії (в тому числі – для приватної та сімейної) оцінити основні проблеми в області корпоративного управління, що перешкоджають сталому розвитку бізнесу.

Пані Рябота також зупинилася на особливостях сімейного бізнесу (засновники, як правило, є менеджерами; невизначеність ролей членів по відношенню до компанії; потенційні конфлікти інтересів; невизначеність щодо стратегії тощо) і вигодах для сім’ї та бізнесу, що приносить створення дієвої системи корпоративного управління: доступ до капіталу, зниження вартості залучення капіталу, підвищення ефективності, зниження ризиків, поліпшення репутації.

Дискусію на третій сесії конференції «Діяльність ради та роль директора в державній компанії»провели Олександр Мертенс, голова правління Українського інституту корпоративного управління, і д-р Назіф Бурджа, голова служби внутрішнього аудиту найбільшої телекомунікаційної компанії Туреччини Turk Telekom.

Д-р Бурджа розповів про підходи і практику управління компаніями з державною власністю в Туреччині. На сьогодні в Туреччині немає окремих вимог до корпоративного управління державними компаніями, але компанії, акції яких обертаються на біржі (в їх число входить і Turk Telekom), зобов’язані слідувати вимогам, що відносяться до всіх лістингових компаній, зокрема в тому, що стосується присутності незалежних директорів у раді, розкриття інформації тощо.

Особливий інтерес в учасників викликав досвід роботи внутрішнього аудиту в державних компаніях, особливості організації та управління службою внутрішнього аудиту, взаємин з комітетом з аудиту ради директорів та зовнішнім аудитором.

У другий день конференції пройшов майстер-клас «Діяльність компанії і ради до і після первинного розміщення акцій», який провів Дмитро Дічковський, генеральний директор АТ «Мілавіца» (холдинг Silvano Fashion Group: компанія з капіталізацією близько 150 млн. доларів, акції якої обертаються на Варшавській і Талліннській фондових біржах). На прикладі Silvano Fashion Group учасники обговорили практичні проблеми публічного розміщення акцій, плюси і мінуси публічності, взаємозв’язок стратегії компанії та джерел залучення капіталу, практичні складнощі й проблеми, з якими стикається рада директорів, взаємовідносини між контролюючими власниками, міноритарними акціонерами та менеджментом.

Учасники конференції: Ікрам Ібрагімов, Голова Ради директорів АТКБ «Хамкорбанк» та Михаїл Хамідулін, Голова комітету із стратегічного планування, розвитку і корпоративному управлінню АТКБ «Хамкорбанк» (Узбекистан).

Учасники конференції: Дмитро Драгун, Партнер Baker Tilly Ukraine і Марина Пекерман, власник компанії “Транспеле” (Україна).

Панельна дискусія по проблемах корпоративного управління в семейних компаніях: Олександр Окунев, Йилмаз Аргуден і Владислава Рябота.